Wednesday, May 22, 2019

Penggunaan ict dalam pendidikan alaf baru

10 ciri-ciri PDP kelas abad ke -21

1. Berpusatkan pelajar.
2. Penggunaan komputer
3. Pembelajaran aktif
4. Pembelajaran kendiri
5. Persekitaran yang kondusif
6. Pelajar faham dan mematuhi arahan
7. Saling hormat menghormati
8. Pelajar bertanggungjawap terhadap pelajaran mereka
9. Penilaian berasakan penilaian
10. Pembelajaran kolaboratif

Antara 10 senarai diatas kaedah yang paling menarik untuk dibincangkan adalah point ke 3.
Pembelajaran aktif atau active learning.

Macam tak percaya je bulan ni dah masuk bulan ke 6 aku terlibat dalam bidang pendidikan.
Dulu pernah je ada orang cakap..awak ni nanti takde siapa nak ambik kerja.
Tapi rezeki bukan manusia yang bagi tuhan yang bagi.

Setiap minggu my struggle is macam mana nak jadikan PnP berlangsung dalam suasana yang menarik.
Jadi bila ada je iklan untuk hadiri seminar active learning terus je aku sign in nak join.
Ada dua kali join kelas sebab free..hihi.. dan memang niat nak dapatkan ilmu.
Hasil dari seminar yang aku hadir ni akan aku sharekan sikit kat dalam ni.

Penglibatan didalam kelas akan lebih aktif bila ada perbincangan bersama rakan ataupun penggunaan komputer.
Terdapat 20 teknik bagi pembelajaran aktif ni. Itupun dapat tau hasil dari hadir ke seminar active learning.
Antara teknik permulaan kelas yang ditekankan ialah opening question atau ice breking.
Tools yang boleh digunakan untuk dapatkan response dari student secara online adalah seperti
https://www.menti.com/
https://www.polleverywhere.com/
Soalan boleh diberi kepada student dan student akan response/ reply on the spot melalui tools seperti diatas.
Sebab biasanya student ni kan pemalu sikit bila nak disuruh volunteer
tapi bila ada  aplikasi ni individu yang join ni akan digelar sebagai anonymous

Tapi bila lakukan active learning ni make sure yang connection internet provided adalah laju.

Next post nanti kita sambung teknik lain untuk sesi intermitten (sesi selepas habis lecture dalam 20 minit)





No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...