Saturday, September 24, 2016

Mersing island hopping #jelajahpulau

Trip adik beradik untuk tahun ni kita pilih untuk buat jelajah pulau sekitar mersing je.
Tahun lepas pun buat aktiviti air tapi kolam kecik tak puas berendam dekat bayou lagoon tu.
Jadi tahun ni kasi berendam lama2 ..semua aktiviti snorkelling, cliff jump, hiking semua nak buat dalam sehari.
Muka pun nanti dari putih putih melati dah jadi hitam sebab kena panggang dgn matahari.

Untuk menjayakan aktiviti tahunan adik beradik ni kaklong bersungguh buat research.
Dalam kepala ni duk pikir nak pergi mana ek best..nak buat aktiviti apa ek best.. dan yang paling penting semua setuju dengan cadangan kaklong nanti.

Cari punya cari akhirnya jumpa satu page ni kat facebook..
Address page diorang ni :goihat

Taip je mersing island hopping nanti akan terus jumpa page ni k.

Pakej yang disediakan memang cukup murah dan berbaloi semua dah termasuk sekali nanti termasuklah abang2 yang sado yang akan membantu korang nanti. Makanan yang disediakan super sedap masa sarapan ada sandwich buah -buahan air kotak , subway punya rasa pun kalah pastu untuk lunch ada bbq super sedap jugak siapa yang xmakan ayam sotong udang tu memang rugi.
Masa 16/9/2016 haritu kitorang cuma bawa badan..kasut untuk hiking dan makanan tambahan sebab kami geng kuat makan.

Pulau yang akan di jelajah nanti adalah pulau layar. Pulau lanun. Pulau hujung. Dan pulau tengah.
Pemandangan memang subhanallah cantik sangat.
Apapun aktiviti ni nanti boleh repeat lagi.





suruh bergambar tapi dia tidur
bakpe la i buat muka i jadi cenggitu depan abanng abang sado ni..choii spoilll
nak datang lagi sini sebab nak jumpa dengan abang abang sado..ehhh



Sunday, January 31, 2016

Klinik gigi buat braces area johor

Today makcik nak cerita kat mana yang korang patut buat braces yang murah, daerah johor dan yang penting lagi doktor dia perempuan buat kerja berhati-hati juga cun.

Sebab apa cakap berhati-hati?
Dalam banyak2 klinik gigi yang makcik pernah pergi untuk cuci gigi kan, klinik n yang paling takde rasa pape.
"Yang ni ada rasa ngilu sikit ye"..
Namun takde rasa ngilu pun.
"Kalau sakit beritahu ye"..
Namun takde rasa sakit pun.
Cas untuk cuci gigi pun berpatutan range harga dari rm50-120. Makcik kena dalam 60 sahaja.

Jadi kalau sesiapa yang area kluang ke ayer hitam ke parit raja ke simpang renggam ke benut ke batu pahat yang penting johor bahru bolehlah datang untuk pemeriksaan gigi dan consultation berkenaan braces di klinik pergigian penawar ayer hitam ni.

Nak cari dia macam mane ek?
Senang je. Bila dah exit tol ayer hitam sila ambil susur ke kiri menghala ke batu pahat.
Bila nampak kfc je terus belok kiri. Bangunan klinik ada di area belakang kfc dan bertentang dengan bus stand ayer hitam.

Untuk harga pemasangan braces ni memang murah je harga nyee..
Bermula dari 3500+.. duit pendahuluan 1k.
Mungkin harga n bergantung pada keadaan gigi masing-masing.

But dont worry. Before tu dia akan buat mold dulu untuk doktor study structure gigi korang dan cas cuma 50 diikuti dengan consultation beberapa hari kemudian secara percuma.

Consultation dari pakar amat penting sebelum pemakaian braces n.
Dari sini kita perlu tahu sesuai atau tidak kaedah braces ni untuk menyelesaikan masalah gigi yang kita hadapi. Berapa batang gigi yang perlu dicabut, berapa lama pemakaian braces ni.
Sesetengah kes mungkin pemakaian braces sahaja tidak mencukupi kerana ada yang perlu menjalani pembedahan rahang dahulu ( orthognatic surgery) bagi memperbetulkan rahang yang tidak selaras. After research tentang  pembedahan ni rasa agak menakutkan kerana rahang akan dipotong samada bahagian atas sahaja atau bahagian bawah sahaja atau kedua dua belah kemudian akan dicamtum semula menggunakan plat dan skru. Seramm sangat makcik dengar potong2 camtum2 ni tak sanggup rasanya makcik nak jalani pembedahan ni. Harga pun boleh cecah puluhan ribu jika refer di hospital swasta. Belum lagi menanggung siksa kesakitan berbulan masa yang diambil untuk sembuh dan tulang tumbuh semula. Paling tak suka bila tinggal di hospital. Tulah namanya beauty is pain.

Rawatan lain yang ditawarkan di klinik gigi seperti pemutihan gigi juga ada dan boleh dikatakan murah berbanding klinik gigi lain.
Terdapat dua pilihan samada home kit / buat di klinik setiap jenis harga berbeza. Home kit cuma 500 dan yang satu lagi 800.

Sedikit gambar untuk mereka yang berminat pergi ke klinik gigi ni.












LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...