Monday, September 15, 2014

Resepi sup cendawan gerenti sedap


Bahan-bahan;
1 sudu mentega (untuk menumis)
3 ulas bawang putih
1 tin cendawan butang (dipotong dadu halus)
ayam dipotong dadu halus (i guna bahagian dada)
kiub pati ayam/ serbuk cukup rasa
lada sulah dan lada hitam (nak pedas guna banyak, tumbuk halus)
2 biji kentang direbus 
1 tin susu cair (nak guna susu segar pun boleh)
secawan air
daun sup.

cara-cara;
-panaskan mentega dan tumis bawang putih sehingga naik bau
-masukkan ayam dan cendawan
-masukkan air
-blender susu bersama kentang yang dah dilenyek kemudian tuang dalam periuk..gaul sebati.
-masukkan 1 sudu cukup rasa
-masukkan lada sulah n lada hitam
*note; kalau nak pekat kuahnya masukkan tepung sesudu dua.
-akhir sekali masukkan daun sup yg dipotong halus.

Resepi paling mudah dan sedap dimakan panas-panas dengan roti gardenia.
Malam semalam buatkan untuk adik-adik makan; first perkataan keluar "Mmmm.." tanda sedap sangatlah tu kan bila sup tu masuk mulut..kan..hehe.perasan*


1 comment:

  1. hehehe..saya nak senang beli yang dah siap. tapi byk perisa sgt

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...