Saturday, February 23, 2013

Menghirup udara Melaka, menikmati keindahan Melaka

Melaka merupakan tempat yang selalu kami sekeluarga kunjungi.
Jadi cuti tahun baru cina yang lalu kami kongsikan pengalaman tempat-tempat menarik bersama hampir sebahagian besar keluarga belah daddy. Trip beramai-ramai ni boleh kira kali kedua diadakan. Kali pertama dulu iaitu hampir lebih dari sepuluh tahun yang lalu kitorang pergi berjalan-jalan ke bandaraya Kuala Lumpur. Bertolak beramai-ramai dari bandar Klang ke KL dengan hanya menaiki komuter. Atuk dan nenek pun ikut sekali. Untuk kali kedua di Melaka pun atuk dan nenek ada bersama.


Tempat berkumpul di Melaka---di taman krubung perdana. Sementara menunggu atuk, nenek, pakcik, makcik dan sepupu2 datang dari selangor; aku, nanad dengan Farhan menikmati nasi ayam Durian Tunggal yang sedap.. sebab tiba di Melaka dalam pukul 2 petang. Perut masing-masing dah kelaparan minta diisi. Bertolak dari Simpang Renggam dari pukul 11.30 pagi, punyalah ramai umat di lebuh raya, maka jalan pun sesak dan akhirnya lambat sampai ke destinasi. Janji dengan daddy nak tiba awal sebab nak tolong bersih-bersihkan rumah..sesampai je rumah tau-tau dah bersih, licin dan berkilat daddy buat. Daddy pergi Melaka asing-asing tak saing kami sebab nak feeling bujang kot..hehe.

Bila dah agak petang cuaca tak panas..terasa betul perubahan cuaca antara Johor dengan Melaka ni..Melaka lebih panas, jadi dah petang betul baru kitorang ke Mydin untuk beli barang keperluan. Sekali dapat jumpa dengan dua ekor singa..


Yang pelik tapi benar bila tengok dari gambar diatas ni, tarian cina ni pancaragamnya semua kulit gelap..orang India kesemuanya. Tiba-tiba terasa 1Malaysia.

Masa mamat kepala biru ni ada dekat sebelah aku n nanad duk kipas2 aku tak terpikir nak tangkap gambar. Dia dah pergi baru sibuk nak tangkap gambar sebabnya orang ni kan pakai topeng, entah kenapa aku nak tengok sangat muka kat dalam topeng tu, tapi gelap sangat..sekali orang India juga..hehe.

Hidung kami sama tapi rupa tidak serupa

Yang kanan sekali ni adik nombor 4 yang sekarang belajar di Shah Alam. Macam biasa mesti tak cukup seorang. Yang nombor 3 Faris tak nak join, tapi ada bagusnya sebab boleh jaga anak-anak aku kat rumah...muahaha.

Ni rupanya bila kena tinggal dengan ayah tiri Faris...hehe. 

Banyak gambar lagi nak upload tapi aku malas..hehe. Bz kena g study ni.



Nak tengok tempat menarik Melaka pergi je ke laman web http://www.mbmb.gov.my/sejarah-kesenian-budaya







No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...