Monday, February 4, 2013

Kutip kucing


My 'baby' ucuk 
SEbab kentut dia bau busuk
baru 9bulan.
Bila kentut tak mengeluarkan bunyi kentut mahupun meow.
Gigi yang terkeluar tu sengaja aku buat bagi nampak macam vampire

Sungguhpun aku tahu ucu dah ada awek...oh, awek dia satu badan bulu warna hitam.
Tapi kat rumah ni dia selalu sorang-sorang.
Tidur sorang-sorang
Main pun sorang-sorang.
Sebab
Adik beradik ucuk sorang-sorang hilang

Orang lain sibuk bela anak, besarkan anak
Aku sibuk bela kucing besarkan kucing.
Tak cukup dengan sekor aku tambah lagi sekor

Dua minggu lepas Faris cerita dia kutipla simeow ni.
Faris terjumpa simeow ni sorang-sorang je tengah jalan. Masa dia kutip tu dia letak kat tepi jalan dulu,  tak bawa balik rumah...dia pergi makan kat luar dulu..borak-borak..lepak-lepak..bila on the way balik rumah dia nampak kucing ni masih statik lagi kat tempat kucing ni diletak masa tu..
Faris pun ambil kucing ni, dia letak kat rumah kawan dia... nak bawa balik Faris kata takut daddy marah.
Faris tunjuk gambar kucing kat aku.
Bila dapat tahu simeow ni jantan bukan betina terus aku cakap suruh bawa balik rumah.


Napelah orang yang buang kucing ni bangang sangat. Pergi buang kat tengah-tengah jalan, kalau kena lenyek dengan tayar kereta nanti kang.....sambung sendiri. Patutlah sehari lepas tu sepanjang jalan sampai 4 ekor aku nampak bangkai kucing kat tengah jalan.

Si kecik ni ada 2 pasang sarung kaki. Ni nama dia takde lagi. Tapi mungkin akan dipanggil dengan panggilan manja 'bacin'. Sorang bucuk sorang lagi bacin.

Hari pertama adopt je dah bagi 'hadiah' kat kaki aku. Tinggalkan dua garis kesan cakar di kaki. Beberapa hari kemudian kasi 'hadiah' lagi..kat peha pulak. Kucing ni hyperactive, talkative dan positive. Dia ingat kaki aku ni batang pokok kot, main lompat terkam terus kat peha buat tempat untuk berpaut. Banyak cantik.

Reaksi ucuk bila nampak adik angkat dia, terus dia lari menjauhkan diri. Dengar bunyi pun takut, padahal dulu dia peramah kamain. 
Nasib baik bila dah seminggu dua ekor ni dah boleh main bersama. Lega


Aku rasa aku punya merajuk dengan daddy tak habis-habis lagi pasal kucing.
Pertama Pasal mak kucing dengan anak kucing kena telan dengan ular sawa. Depan mata aku sendiri ular sawa 2 meter panjang dengan perut dia yang berbenjol dua bukti dia dah telan dua ekor kucing.
Kedua pasal kucing putih yang hilang dua ekor..dua-dua kucing aku sayang.
Semua gara-gara bila malam daddy melarang ada kucing dalam rumah.

Jadi bila malam je aku biar kucing angkat ni kat luar..sangkar dia pun aku biar luar. 
Kes sedih daripada bulan puasa tahun lepas aku bawa sampai ke tahun ni.
Sekarang asal ada kucing malam-malam kat luar je daddy bising suruh aku bawa masuk kucing..dia risau takut kucing aku hilang. Orang merajuk mestilah buat tak tahu je..kesudahannya daddy sendiri yang bawa masuk kucing dengan sangkar sekali. Tiap-tiap malam yang bawa masuk kucing dalam rumah mesti daddy, takde orang lain. 

Bila dah 2 minggu ni baru aku take over tugas menidokan kucing.


1 comment:

  1. takde nama best lagi ker selain bacin? kalu nama ko tukar nama bacin aku rasa sesuai kot. hahaha

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...