Monday, January 14, 2013

Haematoma

Haematoma atau bahasa melayunya pendarahan dalaman.

Ni contohnya. Kulit putih gebu ni bukan aku punya.

Haematoma ni tergolong dalam jenis luka tertutup. Berlakunya haematoma apabila terdapat pendarahan yang menjadi beku dan kelihatan biru kehitaman. Cita-cita masa kecik dulu nak jadi doktor tapi.. 

Penyakit ni  Kesakitan ni bukan sekali dua aku dapat free-free tapi banyak kali dah..cuma hari Sabtu lepas macam mana entah lari kamain laju nak tutup pili air tak perasan lantai dah banjir, jadi terus tergelincir depan toilet nasib baik masa tu tangan kiri sempat capai mesin basuh tapi kaki kanan takdan nak brek terlanggar pintu toilet. Kalau tak sempat capai mesin basuh konfem aku jatuh terduduk atau terkangkang. Luka kat kaki tak sebesar mana tapi dia punya sakit dengan kawasan kesan lebam agak besar. Masa kecik dulu pun port aku selalu jatuh mestii depan toilet, rupa-rupanya dah besar pun macam tu jugak. Ada satu gambar ni masa aku kecik (lebih kurang 4 tahun kot masa tu). Dalam gambar ni aku tengah berdiri kat luar pintu toilet dengan pakai baju kurung tapi kain basah..muka tersenyum lebar. Kes baru jatuh depan toilet aku rasa, terus daddy tangkap gambar. Aku cari gambar ni tak jumpa sebab kebanyakan gambar mummy dah bawa lari.

Masa sakit ni daddy suruh panggil orang untuk urut, tapi bila mengingatkan gehelinya dan sakitnya bila kena urut terus aku cakap takpe yah, sapu minyak dah. Kalau panggil orang urut datang rumah takkan nak suruh urut kawasan yang sakit tu je kan..kalau urut kawasan sakit pun takut bertambah parah nanti ada. Jadi aku refer je dengan doktor. Doktor ada bagi ubat tahan sakit tapi sebiji pun aku tak sentuh, dengan krim Flanil untuk sapu kawasan luka.

Ubat ni khusus untuk orang yang rajin bersukan dirumah atau diluar.
Jika ada sakit otot sebab terseliuh silalah guna ni...








No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...