Friday, January 18, 2013

Alhamdulillah..

Sambungan kes demam denggi...

Gambar dibawah menunjukkan bacaan platlet untuk hari ke-4 demam (1st attend kat klinik kesihatan 16/1/13) nombor bertuah yang muncul--- 148 ---; bacaannya dibawah paras normal iaitu 150. Time ni doktor melayu perempuan yang rawat Farhan. Disebabkan bacaan dia bukan ditahap yang membimbangkan (tapi aku bimbang gila bila tahu n yakin ni mesti demam denggi). Doktor ni rilek je cuma suruh banyak minum air banyak minum banyak minum air dan nasihatkan untuk datang buat pemeriksaan darah sekali lagi esok paginya (semalam).


Untuk hari kelima demam, bacaan plalet turun mendadak sampai ke 120. Time ni doktor lelaki cina yang rawat, muka dia serius gila..lagi serius bila bacaan tekanan darah pun turut sama jatuh. Doktor sampai ambil bacaan dua kali sebab tak puas hati gila aku rasa. Siap tanya aku siapa doktor yang rawat semalam. Then, terus dia bawa Farhan suruh masukkan air 3 botol dalam badan. Asalnya doktor beritahu suruh refer dengan hospital hari tu juga sebab risau keadaan makin membimbangkan, tapi doktor ni buat keputusan masukkan air tiga botol dulu then datang lagi esoknya untuk buat pemeriksaan darah lagi. Lega sangat dengar bila Farhan tak ditahan di wad. Lagi lega bila doktor ni buat keputusan dengan cepat dan bijak.

Ni tiga botol air Farhan, mula dari tengah hari sampailah botol ketiga dah pukul 2.30 petang.

Sedih tengok Farhan tangan asyik kena cucuk je. Semalam dia ngadu sakit..nak ambil darah kena cucuk..
misi (nurse) dahlah orang baru tak pandai ambil darah..darah yang keluar sikitt je (lagi nak ditarik-tarik picagari tu nak pam bagi darah keluar). Tak tahu ke perbuatan tu menyakitkan. Hari ni pun misi yang sama end up pun situasi yang sama, cuma sebelum Farhan kesakitan cepat-cepat aku cakap dengan misi tu ..'oklah tu..semalam darah banyak tu pun dah boleh baca..'. Terus dia cabut picagari tu. 

Masa nak cucuk untuk masukkan air pun bermasalah juga..
sampai tiga kali nak cari spot yang ok. 
Misi ni bisingkan urat dia halus. 
Habiss dah nama pun urat kan..ko yang tak pandai cari. 

Hari ni untuk yang ketiga kali dan kesekian kalinya Farhan buat pemeriksaan darah.
Lucky number yang keluar 156...aku excited, gembira, tak gila dan lega bila baca.
Bacaan platlet dah kembali normal. Deman pun dah takde cuma batuk je yang berbaki.
Syukran..

Doktor kata denggi ni tiada ubatnya tapi orang kata kalau demam denggi ni penawar dia minum sup ketam. 
Jadi semalam daddy gigih cari ketam aku pulak gigih semalam buat sup ketam. Minggu ni menunya hari-hari sup. Aku buat sup tulang, sup ayam, sup ikan dan last sekali sup ketam..which is antara benda yang aku paling allergy sekali. 

Alergi sebab kulit hypersensitive..tahun 2011 dengan 2012 memang aku paling jaga pemakanan. 
Sengsara bila tengok makanan tapi tak boleh makan.
Tak boleh ambil sebarangan makanan, sedangkan benda remeh macam biskut atau jem macam nutella tapi ada unsur kacang aku tak boleh makan. Sayur goreng ke asam pedas ke tapi ada unsur udang/belacan tak boleh. Banyak benda kalau disenaraikan sampai ayam pun tak boleh makan.

Tapi penghujung tahun 2012 aku mula berjinak-jinak makan ayam. Mula-mula seminggu sekali je, rasa badan macam boleh terima seminggu dua tiga hari makan ayam. Lepas tahu ayam dah boleh makan..ermmmmmm....tahun baru 2013 ni macam-macam aku buat eksperimen.
Macam-macam aku makan tahun ni, boleh kata kejayaan untuk diri sendiri. 
Benda yang bertahun aku tahan meh nak senaraikan...haha..nasi lemak dengan sambal sotong kembang..yumm..nasi lemak dengan sambal kerang...yummy dibedal hari yang sama. Budu, letak cili api, bawang dengan hirisan serai dimakan dengan ikan bakar. KFC, McDonald, Pizza Hut dan juga fast food yang lain semua dah boleh. Kacang dengan telur pun bila makan badan takde tunjukkan reaksi apa-apa. Cuma benda yang paling merisaukan bila makan adalah tiga beradik seafood ni--- sotong (ok dah), udang dengan ketam.

Masa masakkan sup ketam untuk farhan aku test hirup sup dia (kena rasa dulu sedap ke tak) dalam hati risau jugak nanti badan gatal tak boleh terima. Tapi alhamdulillah takde biji-biji tumbuh. Jadi masa suapkan Farhan makan ketam aku suapkan masuk mulut aku sekali. Muahaha. Sedappp..

Gembiranya bila dah kembali normal.


Dulu alien sekarang manusia.



No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...