Sunday, December 22, 2013

AEON baru di Kulaijaya


AEON mall menambah cawangannya yang ke 5 di Johor.
Siapa yang nak datang parking adalah percuma sehingga 31 Disember ini.
Untuk butiran lanjut mengenai lokasi dll:


l
Mereka yang nak menjamu selera di Food Avenue.
.







Bila tengok rak kasut dengan kerusi teringat taska kanak-kanak.

Saturday, December 7, 2013

Bel Ami a.k.a Beautiful man

Drama korea terbaru lakonan Jang geun suk.
Juga turut dibintangi oleh IU, Lee Jang Woo dan Han Chae Young.
Sebuah cerita komedi yang seronok untuk ditonton.


Dalam cerita ni rambut Jang geun suk dipotong buat pertama kali setelah hampir 4 tahun..
Lagi hensem bila dia rambut panjang...huhu


Plot

Dokgo Ma-Te (Jang Keun-Suk) is the most beautiful man in the world. He is also an ambitious man and wants to make a lot money using his beautiful appearance. Dokgo Ma-Te meets Hong Yoo-Ra, the ex-daughter-in-law of a rich family. Hong Yoo-Ra recognizes Dokgo Ma-Te's ambitions and becomes his mentor. Hong Yoo-Ra then gives Dokgo Ma-Te a mission to seduce 10 different women. The women have all succeeded in different fields and Dokgo Ma-Te is to glean their special abilities.
A strange woman then appears in front of Dokgo Ma-Te. Her name is Kim Bo-Tong, an ordinary girl from poor background. She has a huge crush on Dokgo Ma-Te. Can she make Dokgo Ma-Te love her?

Tuesday, December 3, 2013

Kehilangan kawan

Dulu kita rapat.
Cerita suka derita bersama
Selalu ketawa terasa bahagia

Satu hari tiba-tiba kau berubah
terus membenci diri ini
Tidak ku tahu kenapa

Kini  setelah 10 tahun berlalu.
kau datang di muka buku ku

25 November 2013



Tak tahu apa yang perlu aku balas.
Jadi sehingga sekarang masih tak terbalas.

Dari dulu pun aku selalu fikir mungkin perpisahan persabahatan kita berpunca dari orang lain.
Jadi yang dah berlalu biar berlalu.





Nothing ever lasts forever
In the end, you changed
There is no reason, no sincerity
Take away such a thing as love
Tonight, I’ll be crooked
Leave me alone
I was alone anyway
I have no one, everything is meaningless
Take away the sugar-coated comfort
Tonight, I’ll be crooked


Read more: http://www.kpoplyrics.net/g-dragon-crooked-lyrics-english-romanized.html#ixzz2mPuoYCut 
Follow us: @kpoplyrics_net on Twitter | kpoplyricsnet on Facebook

Sunday, November 17, 2013

Bungkus hadiah guna kain?

Selain dibuat baju, kain juga boleh digunakan untuk membungkus hadiah.
Di Malaysia ni jarang sangat nak jumpa hadiah dibalut dengan kain, tapi kalau di Jepun kerajaan diorang galakkan bagi mengurangkan penggunaan kertas.

Ni antara cara-cara pembungkusannya.



ecobrides



Memandangkan cuti sekolah dah bermula makanya musim orang kahwin pun sama juga.
Hari ni je ada dua jemputan kahwin, jadi semalam bermulalah aktiviti untuk membungkus hadiah.


Bila hadiahnya besar, dua keping pembalut hadiah tak cukup rupanya..
jadi apa nak buat bila malas nak keluar ke pekan semata-mata nak beli lagi sekeping pembalut hadiah?
Kita gunakan kain yang ada....hehehe.
dan hasilnya......
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



tadaaaaaaaaaaaaaaaaaa..............................







Cara bungkus dia senang je..
Buat bunjut, selepas tu ketatkan guna dawai.. takde dawai gunakan reben pun boleh.
Untuk kali ni dua-dua bahan digunakan.


(Hasilnya akan jauh lebih cantik jika saudara saudari gunakan kain berharga rm20/m keatas ye..hihi)

Seterusnya kita hias guna bunga kertas
Tutorialnya disini:



Kita tinggalkan nota kecil buat pengantin....hehe..

Lagi hadiah buat tatapan mata..

Pengantin umur 23tahun, yang sebelahnya umur 22tahun.

Masa nak balik tengah peluk cium bagai dengan pengantin, sempat dia bisik
 "lepas ni giliran akak pulak"




Sunday, October 13, 2013

Best rupanya english cotton ni

Daripada kain menjadi baju.
Untuk dua minggu ni dapatlah jahit  3 pasang baju.
Baju yang kat atas ni blouse daripada english cotton..
bahagian badan bentuk A-line,
tangan hujung buat kembang sikit,
bahagian dada ada dart ditepi sisi kiri dan kanan.
Blouse yang paling aku suka setakat ni.
Dah pakai buat pergi kerja pun, tapi ada uniform yang melindungi kecantikan baju ni. hehe...

Kenapalah aku lambat tahu yang english cotton ni best.
Rupanya terdapat banyak perbezaan antara kain japan, kain english dengan kain amerika ni.
Yang pertama dari segi harga..kain japan dalam lingkungan rm10/m keatas (lagi mahal lagi bagus),
english cotton rm20 keatas
dan yang paling mahal amerika cotton rm40/m dan keatas.
Tak pasal-pasal hari ni buat research pasal kain.

Cakap pasal corak pulak.
Japanese cotton corak dia kecil-kecil,
English cotton corak dia besar-besar,
Amerika cotton pulak ada designer yang reka, tu sebab mahal...dibanding dengan 2 jnis kain yang lain yang kita tak tahu siapa yang reka..namun cantik dimata.

Setakat ni aku cuma pernah beli kain japanese cotton dengan english cotton je
dan apa yang boleh aku kata, kedua2 kain sejuk bila dipakai
tapi english cotton ni texture dia lebih lembut, permukaan lebih halus dan paling penting senang digosok.

Japanese cotton material kain agak tebal dan keras.
Jadi lepas ni bolehlah aim untuk beli kain english cotton ni lagi.
kain amerika ni belum terasa nak membeli lagi..sebab utama mahal,tak boleh nak tawar menawar.
Kalau kat kedai kain jangan lupa untuk tawar menawar,
berikan senyuman yang tak berapa nak manis kat apek yang jual kain tu..macam english cotton ni dapatlah rm15/m.





Cardigan chiffon warna merah jambu.
disebabkan malas nak tukar benang, maka nampaklah jahit tepi warna putih.
Dulu kat simpang renggam ni susah nak cari benang jahit tepi berwarna warni, sekarang macam-macam kaler ada.
Cardigan ni dah ada improvement, cuma lebarkan lagi  sayap kiri dan kanannya.. ^_^'


Baju ni pula baru siap malam tadi.
Ada lining.... buat kepala aku pening.
Blouse jenis hi and low.
Bahagian depan tinggi bahagian belakang rendah bagi menutupi bahagian pinggul.
Nampak gayanya sekarang ni gaya aku dah lebih kearah makcik-makcik.


Wednesday, September 25, 2013

Love you Mr.Arrogant

Cerita ni mula ditayangkan hari ini,


Pengganti cerita Cinta Jannah yang dah 9 tahun baru bersatu balik dengan Izaril tu.
Kenapa 9 tahun pun aku tak faham. Lama sangat kan.

Untuk tajuk cerita yang baru ni pula mengingatkan aku pada cerita Korea tahun 2004.
iaitu 100days with Mr.arrogant.


Hero ni laaaagi hensem...laaaagi putih..lagi arrogant...betul tak?...hehe


(tapi hensem lagi Jang geun suk..muahaha)




Permulaan cerita dia lebih kurang je. 
Cuma versi korea ni heroin dia pelajar, tak boleh bawa kereta....
Jadi masa tengah berjalan ni dia baling tin jauh-jauh lepas tu terkena kepala Mr. arrogant ni yang masa tu tengah bawa kereta...jalan cerita yang selanjutnya better tengok sendiri sebab memang best!
Tapi untuk cerita penuhnya memang tak sama dengan Love you Mr. Arrogant.

Love you Mr.Arrogant ni adaptasi dari cerita novel.
Penulisnya Aliesha Kirana

Kalau ada yang nak baca novel ni secara online boleh jenguk web bawah ni:
Nanti anda akan rasa macam shopping kat kedai popular je.
Cuma kat sini boleh baca cerita penuh, kat Popular boleh baca sinopsis je.
Jadi tak payah nak pening-pening nak pilih buku mana yang best untuk dibeli.
baca lah ekau semuanya...



Sunday, September 22, 2013

Cardigan corak harimau

Hi!! saya bukan harimau..nama saya ucuk. Berumur satu tahun tiga bulan.
Ibu saya nama dalila..kalau depan doktor haiwan dia tak ngaku nama saya ucuk..dia beritahu doktor yang nama saya meow.

Hasil rembatan pagi tadi di Kluang..warna pink, hijau dan hitam nak jahit cardigan lagi. Kain cotton yang berbunga tu nanti nak jahit blouse untuk diri sendiri.

Tadaaa....dah siap cardigan yang kedua untuk bulan september.

kali ni biar patung je yang pakai dulu..lain kali baru ada model pakai.



Tunggu projek yang akan datang.....

Thursday, September 19, 2013

Update baju cardigan chiffon lagi..

Pola cardigan chiffon lagi.
Cuba teka macam mana  rupanya nanti...?

Baju ni dah 90% siap sebenarnya dari ahad lepas,
tunggulah...hujung minggu nanti baru me-nampakkan hasilnya.
Mood menjahit sekarang ni dah kembali, lagi pun banyak lagi stok kain chiffon yang belum berjahit.
Banyaklah juga idea merepek aku keluar untuk design baju cardigan ni nnt.



Aku suruh Nanad memperagakan baju baru yang aku jahit tempoh hari.
Nasib baik ada adik perempuan satu-satunya.


Monday, September 16, 2013

Pola Cardigan Chiffon Labuh Dalila

Contoh rujukan baju... Sheer jacket dari burdastyle

Nama baju haruslah diletakkan sempena nama si tukang jahit
Senang je nak buat cardigan ni kalau dah tau potongan dia.
Kain yang diperlukan pun cuma 2 meter..bergantung pada saiz badan individu.
Oklah sekarang nak tunjukkan pola dia.

Sumber rujukan burdastyle



Perkara pertama yang patut dibuat sebelum potong kain.

Aku lagi suka surat khabar berita harian yang dulu punya.
Sebabnya saiznya yang besar berbanding sekarang...
kalau dulu terus je boleh lakarkan paten atas kertas, tapi sekarang kena cantum-cantumkan kertas baru boleh mulakan projek.


dan hasilnya..

Pandangan sisi baju

Pandangan belakang baju..


'''Banzai''



Sunday, September 8, 2013

Kek lapis haw flakes

Tak serik dengan puding roti yang tak jadi,
kali ni bereksperimen buat kek lapis masam manis pula.
Oleh sebab kek coklat merupakan satu-satunya kek kegemaran seisi keluarga,
jadi kek-kek jenis lain memang tak pernah terniat nak mencuba.
Raya tahun ni pun bila aku cakap nak buat kek lapis, ada je yang membantah lepas tu suruh buat kek coklat.
Sudahnya bahan nak buat kek lapis yang aku dah beli masa bulan puasa, dah habis raya baru terbuat.

Bahan-bahan
-5 biji telur
-6 keping biskut marie (dikisar halus dan diayak)
-3 cawan tepung kek
-1/2 sudu besar ovallete
-1/2 sudu besar soda bikarbonat
-3 sudu besar madu
-3 sudu besar susu pekat manis
-hawflakes saiz besar 12 bungkus kesemuanya
-pewarna hijau. Tu je yang ada. Kalau nak cantik tambahlah satu warna lgi supaya ada 3 warna.
(sumber rujukan diambil dr http://syapex.blogspot.com/2013/06/kek-lapis-asam-manis-bakar.html)

cara-caranya boleh rujuk web beliau.

Adunan dibahagi kepada dua bahagian. Warna hijau dan putih. 
Loyang 8x8 inci digirs dengan minyak.

Untuk lapisan kek yang pertama gunakan api atas dan bawah.
Selepas lebih kurang 5 minit keluarkan dan bolehlah susun haw flakes

Buat lapisan yang berikutnya dengan menggunakan api bahagian atas sahaja.

Untuk percubaan kali pertama ni agak rajin sedikit jadi tiap-tiap lapis mesti ada haw flakes.
Lain kali taknak buat tiap-tiap lapisan, tapi 2 lapis baru letak haw flakes untuk kurangkan rasa masam.


Dah siap untuk dijual  farhan bawa pergi asrama.

Next time kena buat bagi nampak cantik lagi.




Friday, September 6, 2013

Puding roti

Malam tadi cuba buat puding roti guna kaedah kukus.
Resepi puding dapat dari member satu tempat kerja.
Bukan seorang yang pakar memasak jua bukan pakar pemakanan.
Tapi dia memang selera bila bab-bab makan ni.
Setakat ni kalau aku bawakkan makanan apa pun semua dia cakap dia suka..takde yang tak suka

Kesilapan aku disini dimana aku ikut resepi dari orang yang tak berapa mahir.
Next time baik google dulu resepi..lepas tu ubah ikut cara sendiri

This is better

Dadih ni cerita minggu lepas punya. Aku buatkan 40 cawan untuk open house rumah member.
Perisa mangga dengan honey dew.
Lepas hantar dadih ni kat Benut, terus aku cabut pergi Melaka sebab paginya dah janji nak jumpa dengan Adah.


This is failure..pertama kali cuba

Ni puding rotinya..dah macam teh 2 lapis kann..
Resepi member bagi 
3biji telur
1tin susu cair
5 keping roti
1 cawan gulanya...
1 cawan air...

Hasilnya...manis giler..tobat jangan ambek resepi kat atas ni
Next time kena ubah susu cair guna susu soya ke fresh milk ke..
barulah berkhasiat dan sihat :)

Separuh ni pung tak terlarat nak telan..sebab manis.

Bila google punya google resepi puding roti jumpa blog ni  http://farahinlee.blogspot.com/ terus terjumpa gambar ni..seeweet 


Yang menariknya pesan Farah Lee kalau nak masakan kita sedap
1. Baca basmallah, selawat, senyum dan penuhkan hati dengan kasih sayang (rahsia masakan best) :D


p/s:  kalau dulu bila masakkan untuk orang yang kita suka dan admire rasanya jauh lebih sedap tapi sekarang rasanya tak sama bila masak untuk diri sendiri..kenapa..oh spagetii

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...