Monday, December 31, 2012

Bawa Farhan jalan-jalan Melaka

Trip tiba-tiba (29/12-30/12) ke Melaka ni cuma dua hari satu malam. Cukuplah sebab 31 ari bulan nak buat persediaan kemas2 barang Farhan untuk kembali ke sekolah. First day tahun baru nak kena daftarkan Farhan. Pagi kena pergi beli buku petang pula daftar asrama. Jadi walaupun namanya cuti tapi sebenarnya aktiviti dah pack.

Tangkap gambar dulu sebelum bertolak.


Sampai je Melaka terus tuju ke JJ bandaraya cari port nak makan. Sebelum bertolak pukul 10 dah sarapan dulu dirumah. Gorengkan adik-adik keledek dengan hotdog, makan bersama nasi lemak..yumm..
Pukul 2 sampai Melaka perut masing-masing dah lapar. Tengok gambar ni balik pun rasa lapar.


 Farhan pilih Mixed Bento. Makan dah tak toleh kanan kiri dah..sedap ek Farhan.. 

Ni set biasa order bila makan di Sushi King. Salmon Steak set. Masa aku kerja kat Penang dulu rajinla masak simple macam ni ..balik je kerja cari salmon dekat Giant, sampai rumah goreng ikan, goreng sayur/ kentang, makan dengan nasi panas-panas. Resepi cepat dan mudah disediakan...hehe.resepi orang malas sebenarnya

Jalan-jalan masuk Daiso jumpa mainan meow..terus rembat dua.
Sayangnya dah balik rumah simeow tak berminat nak main...target utama dia langsir juga. 

 Sana-sini masih terasa perayaan Krismas.

Destinasi kedua Dataran Pahlawan Melaka. Bawa Farhan masuk Coral Wonderland. Ada dekat Level 4 bawah wayang. Tiket masuk RM30 untuk dewasa, jadi untuk dua orang dewasa RM60. Masa nak banyar amoi kat kaunter tanya ada kad student tak...cek dalam purse ada! Kad student UTem..haha. Dapat diskaun RM10.

Tunjuk kat Farhan mulut ikan ni. Farhan cakap gincu. 
Ok..Ikan ni pandai pakai gincu.



Batu karang mengambil masa yang lama untuk membesar.
Ada batu karang yang membesar cuma 1cm setahun.

 Ikan Pacu spesis ikan pirana.
Entah kenapa bila tengok mata ikan ni, rasa macam dorang ramai-ramai tengak gelak..macam ni..hehe..hehe..heeheeeee..hehe..kan..(imaginasi dalila semata-mata) Mata dia jahat..

Masa pergi tengok kat akuarium ni aku tanya Farhan, mana ikannya?. Sebab aku takde nampak ikan berenang-renang. Nilah ikannya Farhan kata. Sekali ada 4 ekor kat situ.
 Ikan batu, spesis ikan yang paling berbisa didunia. 
Ikan ni juga spesis makeup artis profesional. Pandai gila make up diri sendiri jadi sebijik macam batu kann.

Ni buaya mini Brazil. Kalau nak beli jadikan haiwan kesayangan harganya rm3600. Kecik je buaya ni tapi boleh membesar sehingga 1.6m.  Dah nama buaya maka dia mengamalkan diet jenis karnivor. Coral wonderland ni ada banyak lagi hidupan laut, reptilia, nak tengok datang sendiri kesana..ikan-ikan disana mengalu-alukan kedatangan anda. Termasuklah buaya ni juga.


Perjalanan diteruskan belah malamnya ke Jonker Walk. Tiada apa yang nak dibeli disana, cuma cuci mata tengok mat-mat salleh yang handsome..huh. Can i have your no pleaseee?..... Bongok.

Bagus jadi tourist guide Farhan ni..aku asyiklah tanya adik penat tak?ok tak?..dia ok je walhal kaki aku yang dah melecet sebab berjalan dari siang tadi.

Abang beca tolong snapkan gambar..Say cheesee..kimchiiiii...




Wednesday, December 26, 2012

Baju peplum

Ini sticky pos, sila skrol ke bawah untuk melihat entri terbaru

Assalamualaikum...

Sekarang ni trend baju peplum (Baju ni glamour masa zaman saloma tahun 50-an) tengah 'in' sangat kan.
Mana-mana kedai kalau kita tengok semua ada jual baju peplum..tapi kebanyakannya labuh dan tak sesuai untuk mereka yang rendah kerana akan nampak figure badan lebih pendek. 
Jadi kami lebih prefer baju peplum jenis yang dibawah ni..sesuai untuk mereka yang tinggi lampai dan juga yang sedang-sedang je


Kod 01: Biru

Type: Peplum top
Material: Lycra
Size: Free size (Fits until M size)
Price: RM40 (include postage)

Baju peplum ni sangat cantik digayakan dengan seluar mahupun kain 
(my suggestion: kain jenis duyung)


Ada tak sesiapa yang berminat dengan baju peplum ni...
Kalau berminat boleh mesej kami 
0197578300/ 013-6115345(dee)
0137195576 (suria)

Kod 02: Merah

Kod 03: Coklat Muda

Kod 04: Hitam

Kod 05: Putih

Kod 06: Coklat gelap

Kod 07

Kod 08


Model memakai Baju Peplum berwarna Merah bersama kain jenis duyung.

Koleksi diatas merupakan  koleksi untuk baju peplum berlengan panjang. 
Kami juga ada memiliki koleksi baju peplum berlengan pendek.

Kod Zip01: Merah

Kod Zip02: Pink Panther

Kod Zip03: Biru



iNi bukan pre-order, semuanya ada dalam stok kami...jadi siapa yang cepat dia dapat ok?.
Terima kasih.



Sunday, December 23, 2012

#Redesigned

# 1 Redesigned New Shirt (Brown)

Before


After


# 2 Redesigned New Shirt (pink)





How to make a fabric yoyo flower.

----
Flower no.1

Image: google



Flower no.2
Image: google




# 3 Redesigned New Peplum Top (White)




.
.
.
.
.
.


Thanks for dropping by n_n



Thursday, December 20, 2012

20.12.2012 tarikh hari jadi.

Semalam genaplah setahun tempoh aku berkerja. Senang nak ingat sebab dekat dengan tarikh lahir aku 20.12.2012 iaitu hari ni. Balik dari kerja semalam terus adik bagi prezen. Cer teka...


 Ni hadiah pertama..
 Ni hadiah kedua. Dua-dua hadiah adik-adik yang bagi
Ni aku tau tulisan nanad. Bukak je kotak terus muncul nota ni.

Ayat semoga cepat kahwin yang buat aku nak gelak. 
Bukan takde orang yang nak berkenalan dengan aku, ada..tapi DUDA anak DUA ada, lelaki bawah umur ada, TOMboy pun ada. Laki orang pun ada. GILA aku nak terima, nak berkenalan pun aku takmauu. Ni siang-siang aku dahh rejectttt. Patutnya ucapan semoga cepat kahwin ni aku tuju ke adik aku balik. Sebab nanad dengan epa dah lama sangat berkawan..dekat sepuluh tahun. Kalau dari dulu diorang dah kahwin mesti aku ada ramai anak saudara yang comel2 untuk dilayan. Ini tak aku asyik layan meow je. Tengah tidur pun meow kacau. Malam tadi meow kacau pukul 3 pagi, makin lama makin awal dia kejut. Cara kejut pun ada macam-macam cara. Cara biasa dia buat bunyi meow, dia bagi salam kang terkejut plak. Cara luar biasa dia suka cari muka aku lepas tu dia letak hidung dia tepat kat hidung aku. Tiba-tiba jek hidung rasa sejuk. Tapi sayang punya pasal, aku pun bangun lah malam tadi pergi bagi makan. Tiap-tiap malam kucing aku ni buat perangai macam ni. 

Pagi tadi masa bangun tidokan moodnya adalah mood hari jadi. Jadi mestilah buat perkara yang aku suka. Boleh kata bulan ni sebenarnya banyak perkara yang aku buat ikut aku punya suka. Tapi aku paling suka bila dapat jumpa orang yang aku suka--mawaddah. Ok jangan suka sangat takut nanti gila.




Pagi-pagi lagi aku dah memekak kat rumah buka lagu big bang. Statistik lagu big bang ni keudara di rumah adalah banyak kali dalam sehari untuk tempoh 2 minggu lamanya. Orang lain demam k-pop dah surut aku baru nak demam. Punca demam k-pop: doktor cakap jangkit dengan adik aku farhan. Dengar suara Dae Sung nyanyi lagi buat temperature aku naik...suara dia sedap..top pun sedap.

Pergi kerja hari ni tapi Mood nak kerja takde jadi aku kerja half day je. Pukul dua balik rumah. Hajat awal nak balik tidur tapi tukar kepada job hunting.



Tuesday, December 18, 2012

Tulah main-main lagi...

Mula-mula nak tunjuk gambar dulu


Gambar ni diambil bulan feb 2012 



Masa ni aku berkursus rpo selama dua minggu di Bangi. 
Kursus ye kurang diberi tumpuan tapi makannya lebih. 

Disebabkan kena berada selama dua minggu di Bangi jadi tempat penginapan aku pilih yang paling dekat dgn aelb dan selesa sekali dekat UKM namanya Puri Pujangga. Sebab apa aku kena ambil kursus ni sebab kat tempat kerja aku ada sorang je yang ada lesen rpo ni jadi bos aku yang hensem ni suruh aku pergi ambil incase kalau yang sorang tu dapat offer kerja tempat lain jadi akulah yang akan gantikan. 

takde apa yang nak dibanggakan sangat dgn sijil ni 

Bos aku yang hensem sangat ni sangat sangatlah konfiden yang aku boleh lulus exam rpo ni. (Lepas kursus kena ambil exam amali, teori asas dengan teori khusus). Mentang-mentang dia tahu aku ada master terus expect aku boleh lulus walhal aku ni bongok2 je..kat sekolah dulu pun manjang je duk dalam kelas yang pertama tapi nak dapat no pertama jangan mimpi. Bos siap suruh aku sain kotrak lagi sebelum g kursus tu. Berapa tahun aku kena ikat..rahsia. Orang lain sain kontrak pakai pen aku sain kontrak pakai darah sebab lamanya nauzubillah...

Nampak muda tapi sebenarnya umur dah 44 tahun. Hensem kan...kan..kan..sila jangan pengsan
Budak yang dia dukung tu bukan anak dia ye..

Ni gambar bos yang dulu sekarang aku punya bos orang India..gambar dia tidak perlulah disiarkan sebab tak berapa cerah lagipun bukan taste aku..muahaha.

Hari ni bos aku tanya bila aku nak pergi ambil exam lagi. Pengetahuan disini bahawasanya saya telah meng-fail kan exam rpo yek..pesalah yang mengaku bersalah..hehe. Exam amali je yang dah lulus, lagi dua exam hangussssss. Aku beritahu bos yang limit setahun dari tarikh ambil kursus tu dah tamat. Dalam hati berkata legalah tak payah nak ambil exam lagi tahun ni. Berangan tinggi-tinggi sekali bos cakap dia nak suruh aku pergi kursus tu lagi sekali untuk tahun 2013 ni pulak..aiyoyo..harap2 tak jadi.

Aku akui masa pergi kursus rpo tu banyak ilmu baru yang kena belajar. Bayangkan kalau orang lain ambil masa 2 tahun untuk cemerlang dan gemilang dalam subjek perlindungan sinaran ni tapi kitorang cuma ada masa 2 minggu je. Macam tulah pengajar tu cakap masa kat sana. Skop dia memang luas, dan banyak terms2 yang aku tak pernah dengar. Walaupun dah tahu macam tu bukannya membuatkan aku lagi rajin nak study..lagi malas nak study ada. Time hari nak exam lagi teruk perangai aku. Exam rpo ada dua hari je. Hari pertama tu cuma teori, hari kedua baru amali. Disebabkan exam amali ni aku rasa senang, jadi aku ajak member (dalam gambar yang kat atas yang duk sebelah aku kiri sekali) malam sebelum exam tu pergi Ikea. Sengal tak. Sekali ambik kau, member aku lulus amali, aku telangkup. Padan muka. 

p/s: buat mak ndak tersayang yang baca blog ila tiap2 minggu..sila pastikan perancangan anda masa tahun baru cina nanti jadi ye..boringla kalau kena duduk dekat rumah je. Kalau boleh kita pergi Cameron ke Genting ke Melaka ke tak kisah le..tapi macam susah je nak ajak Misman... huhu

Wednesday, December 12, 2012

Cuti beramai-ramai ke Pulau Langkawi dan Pulau Pinang

Cuti secara beramai-ramai ni dah lama sebenarnya. Bulan lepas, dari tarikh 24 November - 27 November. 26 dengan 27 Nov aku apply cuti UPL. Kilang tempat aku kerja ni pelik sikit, kalau kerja belum sampai setahun makanya jangan mimpi nak ada annual leave, tak macam tempat kerja tempat orang lain.

Mereka-mereka yang ada dalam rombongan ni sebenarnya aku tak pernah kenal dan jumpa pun kecuali seorang je, sebab satu tempat kerja. Boleh terjoin mereka2 ni semua pun sebab member tempat kerja yang ajak. Semua member dia. Aku memang pantang diajak berjalan..terus je on. Masa berkumpul nak bertolak barulah dapat kenal dorang ni, asalnya aku dapat tahu 3 lelaki 4 perempuan je..tapi last2 4 lelaki, 4 perempuan. Maka kenderaan yang sesuai untuk memuatkan semua orang pulak niha...


Bila dah duduk kat dalam van tu rasa macam pesalah2 yang naik van forensik je..hehe


Van ni sewa sehari 200 je..murahkan..dan...cukup selesa untuk kami dan juga driver, sampai tekan meter 160 pun tak perasan..hishh..kecut perut dibuatnya.

Destinasi kami yang pertama Pulau Langkawiiiii...wiiiiiiii..dalam kepala dah macam ada orang jerit ..coklat...coklat!..hehe

makam mahsuri


dataran helang

kurang sorang dalam ni

otw balik

Taknak cerita panjang2 masa kat langkawi lagipun semalam je kat sana. Aktiviti pun cuma shopping coklat shopping minyak gamat, pergi makam mahsuri, pantai chenang tu je.

Destinasi seterusnya kitorang singgah ke padang besar..ni dalam hati dah jerit shoppinggg! lagii ...hehe
Van kan luas jadi alang-alang sempat beli stok untuk Mstyle. Borong kain skirt yang customer order, harga borong kat padang besar ni rupanya sama je macam kat pasar rabu tempat aku selalu borong. 

Malam kedua kitorang tidur di Alor Setar sebelum ke destinasi berikutnya...Pulau Pinang,,
Masa aku kerja penang dulu bukit bendera tutup lagi...adik2 dengan mak yang datang penang time tu pun takde rezeki tuk naik bukit bendera.

Yang kat sebelah aku ni (kiri sekali) ramai yang konfius ingat kitorang ni adik beradik. Terutama kat tempat kerja...director pun boleh konfius..

permandangan dari bukit bendera

pun tak cukup seorang dalam ni


Last destination..cari jeruk Pak Ali yang famous kat Penang tu..
Siap shopping ..jom balik johor. 
Dah rindu sangat dekat kucing dirumah :)









LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...