Thursday, November 3, 2011

Jenis darah dan personaliti

Semalam tengok rancangan guess..guess2x..
kat tv8..memang kelakar rancangan ni
kalo aku paham bhs cina mst lg best
tp xleh nak kalahkan Family outing..gila nk pecah perut gelak

Salah satu tajuk yang diorang bincangkan adalh kaitan jenis darah dan personaliti.
Kalau jenis darah A dia kata seorang yang degil, sentiasa nak menang, dan senang bergaul.

Jenis darah B pula jujur,suka berterus-terang, fleksibel senang kata anda seorang yang sempoi...
tapi yang xbole tahan bila pengacara kata jenis darah B ni suka kumpul seluar dalam banyak2..haha
Pengacara lelaki ni sendiri dia mengaku ada lebih 30 pasang,
manakala tetamu wanita yg jenis darah B kata ada lebih 100 pasang...
gila banyak dah bole wt muzium seluar dalam..Eh.
korang jenis darah B pn cmtu ke?

Jenis darah O pula individu yang setia,
sabar dan yakin dengan keupayaan diri sendiri..
ciri2 ni memang ada dalam diri my dad..
Jenis darah utama yang terakhir dan jarang dijumpai ialah AB (my type of blood)

Carta dibawah menunjukkan jenis darah yang kita warisi dr kedua ibu bapa..
sumber.. http://www.redcrossblood.org/learn-about-blood/blood-types

Parent 1ABABABABBAAOOO
Parent 2ABBAOBBABAO
Possible
blood
type
of
child
OXXXXXX
AXXXXXXX
BXXXXXXX
ABXXXX
Tapi yang peliknya mcmne aku bole AB sedangkn parents jenis darah O n A...
Adik aku jenis darah pn A...ish..kang aku bole wt drama mcm cerita Putri yang ditukar..

Jenis darah AB ni gabungan jenis darah A dan jenis darah B.
Jadi kadang2 dia boleh memiliki sifat jenis darah A dan dalam masa yang sama jenis darah B.
Senang kata aku sendiri rasa yang aku ni jenis xpandai nak kawal emosi.
Mood tengah hepi elok2 tiba2 je bole tukar bad mood...sentitip gitu..huhu

Aku juga tak pandai nak buat keputusan sendiri, 
time nak pilih U sambung blaja tanya pendapat ayah,
time nak pilih kerjaya tanya pendapat ayah,
time nak pilih baju tanya pendapat adik..
time nak pilih boyfriend tanya pendapat ayah, adik n kawan2..Ehh..
xde pendirian kan..kesiann sape jenis darah ni..hahaha
Jadi orang yang berdarah AB ni susah untuk dikategorikan

Personality 

Type AB often receives mixed messages about emotional health. While you tend to be drawn to other people and are friendly and trusting, there is a side of you that feels alienated from the larger community. At your best, you are intuitive and spiritual, with an ability to look beyond the rigid confines of society. You are passionate in your beliefs, but you also want to be liked by others and this can create conflicts. In an independent study, Type ABs described themselves as emotional, passionate, friendly, trusting and empathetic. Type ABs are considered some of the most interesting of the blood types, both John F. Kennedy and Marilyn Monroe were Type ABs and although both are long gone, they hold a place in our national psyche to this day. 

Ni ada satu link untuk siapa yang nak wat personaliti test..





Ni pula link cadangan pakar tentang pemakanan yang sesuai dengan jenis darah anda..

Untuk jenis darah AB tentang makan memang xde masalah..
semua boleh makan, seafood, daging, sayur, ikan (sardine, tuna, salmon-favourite), yogurt.. 
cuma sekarang ni je seafood aku xleh mkn tp nasib baik KAMBING masih bole :) hehe

Jenis darah AB cuma perlu elakkan pengambila kafein (kopi, teh, nescafe) dan alkohol.
Lagi2 semasa tengah stress elakkan.

Digalakkan pengambilan makanan dalam kuantiti yang sedikit tapi banyak kali.
Yang ni memang aku selalu amalkan..
kejap2 kang g buka peti ais..cari apa yang bole kunyah.

Last sekali kena wat senaman..
Dr. D'Adamo cadangkan senaman yang menenangkan mcm
aerobic, berbasikal, berlari,
serta exercise yang lembut2 macam yoga n tai chi.
tapi selama ni yang pernah aku join taekwando, karatedo dan teedooo je
lg pn bila tengok org wat yoga n taichi pn aku nak tergelak dah


ni seminggu lepas tu mesti susah buang air beso..

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...