Wednesday, October 19, 2011

Menangani masalah di ketiak cara efektif.

Hiiiiii...tip kali ni nak bincangkan berkenaan penjagaan bawah ketiak.

Tentu ramaikan yang mengalami masalah seperti ketiak yang berbulu, cepat berpeluh dan masalah kesan hitam. Sebagai seorang perempuan tentu kita malu kadang2 nak bincangkan tentang masalah ni walaupun sesama perempuan tapi masalah ni tak boleh dipandang remeh. Tentu korang pernah terpikir alangkah bagusnya kalo xde bulu kan..haha Lainlah lelaki, kalo ada bulu baru 'man' kan.

Apa yang korang buat bagi nk mengatasi masalah ketiak berbulu ni?...hahaha..sendiri rasa kelakar pulak bila buka topik ni.

Mesti ada yang bercukur (ni ramai buat ni), yang cabut pun ada (n spesis rajin n tengah takde kerja jee buat ni)...kan..kan...Pakai deodorant pulak jadi wajip sbelum nak g dating g kelas g keje. haha...

Pernah tak korang terpikir kesan dari perbuatan korang tersebut?..ermm tak pernah kan...taula taknak bg ada bulu..nak bagi wangi...what i mean is for the long term effects. Tak tau kannnnnnnnnnnnnnnn?haaa ni nak bg tau..Sebenarnya kesan apabila korang cabut 'hair' tu nanti masa depan dia jadi berbiji2..sape yang 'rajin' tu taula. Kalo korang cukur pulak ofcos la senang luka n bole menyebabkan hitam bawah ketiak. Pemakaian deodorant juga punca hitamkan bawah ketiak. Semua kaedah berulang ni hanya untuk penyelesaian waktu singkat malah membawa kepada kesengsaraan dimasa depan. Percayalah cakap doktor ni...hehe.

Korang juga perlu berhati2 dengan pemilihan produk yang korang gunakan. Ada beberapa jenama sebenarnya yang popular dan mmg kebanyakan rakyat Malaysia gunakan tapi sebenarnya tak bagus. Tak bagus bukan bermakna tak bole guna, boleh guna tapi jangan berhenti pakai. Kalo sesiapa yang tak pernah guna macam sorang kawan I baik jangan guna terus lagi bagus. Sebab apa xbole berhenti...?...sbb nanti kawasan bawah ketiak jadi hitam. Nak bagi tau jenama apa tapi takut kena saman pulak nnt..hehe. bgtau innitial dia jela ek..'N#$%^', 'R#$@*^' banyak lagila...ada orang bagi saranan suruh guna Amway sebab dia kata bagus..tapi xtry lagi.

Sekarang baru boleh btau cara nak hilangkan hair secara kekal. Ada dua cara yang korang boleh cuba.

1. Pusat kecantikan.

Kaedah yang dorang gunakan ialah elektrolisis. Masa dorang buat tu akan terasa panas sekejap bagi merawat tiap2 liang roma. Macam terasa dibakar sesaat. Jangan takut sebab benda ni tidak menyakitkan. Kesan drp pertama kali buat je memang nampak 'cantik' dah..n beautician tu kata nnt 50% hair tu akan hilang n perlukan lagi beberapa kali rawatan. Kos bagi rawatan berbeza2 mengikut tempat.

p/s:Kaedah ni paling efektif, xde kesan sampingan cuma duit kat bank je nnt susut banyak..percayalah..hehe

2. Klinik kulit.

Dulu masa aku g klinik kulit nak rawat wartz (Warts are small, usually painless growths on the skin caused by a virus called human papillomavirus (HPV). They are generally harmless. However, warts can be disfiguring and embarrassing, and occasionally they itch or hurt) yang tumbuh kat kaki dorang gunakan laser. Lagipun masa tu yang aku nampak pun ada dua mesin je. Lagi satu mesin xtau apa.

Bagi menangani masalah hair ni juga Doktor akan gunakan kaedah laser. Kaedah ni memang menyakitkan huhu percayalah kat aku sebab bila dia dah inject ubat pelali 2 kali pun aku tetap rasa sakit. Mungkin juga sebab wartz tu sendiri yang dh mmg sakit. Tapi nak cantik punya pasal memang ramai aku rasa yang sanggup..cucuk lemak/ botox kat pipi pun aku tak sanggup tengok,nak buat mmg xperlu lagi sebab masih tegang..hahaha.

Kesan bila dah buat ni daripada sumber yang aku baca dia kata kulit akan kering. Tapi memang pun..sbb lepas aku wat laser hari tu dia makan masa untuk kulit tu sembuh, dan perlu sapu krim yang doktor bagi selepas tu.

Jadi pikir2kanlah..hehe. Keputusan di tangan anda semua :)
Selamat mencuba

p/s: Ingat nnt masa checkup yg ketiga next week, nk tanya doktor kos bg rawatan ni...tanya je nak buat takut. sy penakut orangnya...





3 comments:

  1. hahahaha aku pun nak gelak juga dgr...wt rawatan sempena nk konvo ke????

    actually aku teringin gak nk buat..tp nk yg cara traditional...hehehe

    ReplyDelete
  2. senang jer nak buang bulu ketiak ni ...sapu kapur makan kat bulu ketiak tu... biar 1/2 jam pas tu cabut ..tak rasa sakit dan tak dak kesan apa pun ...org tua yg bagi petua ni..bau ketiak pun hilang

    ReplyDelete
  3. xda ksan ke klau buang trus?i meant bley dpt breast cncer x??

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...