Tuesday, July 13, 2010

Stencil

Sekarang ni kalau aku pergi jalan kat mana-mana mesti nampak orang jual sticker wallpaper. Berlambak2 kan..
Kalau jenis kertas yang cantik made from Korea, harga bagi satu pattern paling mahal RM45 pernah aku jumpa. Guna kertas yang murah dan nipis pula diorang jual RM10 je untuk 4 jenis pattern...murah sangat kan. yang ni made in China kot..hehe

Tiba2 pagi ni aku teringat kerja2 masa zaman kecik aku. Lukis dinding toilet!. Tapi guna stencil. Aku memang cukup suka kerja2 kraf ni. Mula2 aku akan lukis dulu corak bunga yang aku suka kat plastic cover...then aku potong betul2 ikut corak bunga tu bagi ruang untuk di cat..hehe. Kretif kan aku? Dinding toilet pun nak hias bagai.

Tu zaman dulu2 aku, time internet semua aku tak kenal lagi. Sekarang ni senang je, ambik je lukisan kat internet, nak pattern burung ke, bunga ke, mangkuk ke, pokok ...semua ada. Taip stencil je then google..hehe.

Ni salah satu web untuk tengok jenis2 corak stencil yang kita boleh ambil klik sini
Gambar diatas datang dari hasil stencil lukisan dibawah ni..sila klik pada gambar untuk saiz sebenar
Cantik dan kretif kan...jimat, murah dan praktikal..hehe.
nak gambar rama?burung? taiplah "stencil butterfly" and then google..hehe




 Dari satu bunga...




Menjadi sebuah taman dalam rumah yang cantik...

Bila dah tahu ni, korang kena cuba tau. Tapi kalau duduk rumah sewa tu kena mintak izin dengan tuan rumah dulu lah...hehe..

Selamat mencuba

9 comments:

  1. kat tempat toilet pun leh jadi seni..hahaha..xpe, famili ko je nampak kesenian ko tu bile masuk toilet..confirm bnyk dapat idea masa tuttt...hahaha

    u r so kreatif...

    aku pun suka tgk gak stensil tu..hope la leh renovate design yg best2 tuk umah aku..picture yg bawah skali sgt cantik..

    ReplyDelete
  2. adah sengal...haha
    lama dah tak buat kerja2 macam tu..
    toilet kat rumah ada 3 tapi hias satu je untuk aku...lalalala

    nanti ayah adah punya chalet bolehlah cantikkan guna stencil ni...cantikk nanti

    ReplyDelete
  3. aku teringin nak wt kat dt461..adesss dah gatal tangan nak buat ni tp xley...umah sewa...hehe..
    mcm best ja wt menda nii

    ReplyDelete
  4. hehe..keyyah..kita senasib, serumah dan setuan rumah

    ReplyDelete
  5. wah dalila suka conteng dinding toilet ea? report kat cikgu nanti ea! hehehe~

    nanti terry ada umah sendiri..nak try stencil art kat dinding umah terry ea..!! Cantik!
    tapi kalau buat sekarang..sure kena siang oleh papa terry.. :'(

    ReplyDelete
  6. shhh...jangan btau..hehe

    so cepat2 kerja, leh beli rumah boleh buat stencil art ni..cantikkkk

    ReplyDelete
  7. Oh love it! cantik sgt yg bunga tuh

    ReplyDelete
  8. boleh gak kalu nk berseni wat kat bilik air umah ni...hehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...