Tuesday, June 15, 2010

Tempat makan lagi...

Nak kongsi tempat makan yang menarik lagi kat Melaka nih..hehe.. Actually masa aku degree dulu, aku rajin pergi makan kat D'Nangka. Ni semua gara-gara my bff Ben kata kuew teow kungfu kat situ sedap. Jadi every weekend mmg kitorang pergi makan kat sana. Dahlah banyak, sedap pulak tu,,,tapi sekarang tak pergi sana dah.

Last week Ben datang secara mengejut kat Melaka. Nasib baik aku tak balik Johor as usual, jadi bolehlah jumpa dan lepak sama2. Sebab lama kitorang tak hang out sama2. Yang tak bestnya sebab cik adah takde skali..huhu.takpelah. Maybe next time kami pulak pergi ke tempat Ben di Klang.

Tempat makan yang kami tuju adalah berdekatan dengan taman ozana dan berada betul2 depan D'Nangka. Tempat tuh punyalah ramai orang. Bobby yang beritahu aku makanan kat situ sedap2..bobby dah pernah makan kat citu dengan sedara dia n aku tak join skali waktu tuh sebab dah makan kenyang2.

Takleh jadi ni..kena pergi cuba rasa gak makanan kat situ. Malam tu aku, Ben dan Keyyah kiranya masing2 tak pernah pergi makan kat situ lagi. Macam-macam kami makan tau..gambar aku ambil dari blog keyyah jelah ek..hehe
ok..ni makanan pertama kami..ROTI CANAI..best!! Lembut, panas dan menyelerakan..yum2.
otak2 ni favourite cik keyyah..cik keyyah kata dia beruntung duk kat Melaka sebab kat kedah susah nak jumpa otak2 ni. Tapi kalau kat johor..lagiiiii banyak. Sampai kalau kat kampung aku ada orang datang rumah kerumah lagi jual popia isi otak2 ni..percayalah. Dan kami kompem beli banyak2 sebab sedap!

Yang sate ni pulak aku yang mintak..keyyah dengan oatak2 nya, ben dengan roti canainya dan aku pulak suka sate! 20 cucuk kitorang order..aku ada dengar kat dalam al-kulliyah ni, ustaz tu kata kalau orang yang pakai susuk ni tak boleh nak makan benda yang tajam2 dan berbulu2 makan sate, terung dan bendi. Jadi memang rugilah kan sebab takleh makan macam2,dahlah sate dia gemuk2,lemak xde, sedap pulak tu..yum2.
Penambahan makanan disitu (kuew teow latna, kungfu dan goreng) semua berasaskan kuew teow. Nilah makanan yang kitorang order sebenarnya..haha. Aku rasa disebabkan kami ni perempuan jadi kondisi makanannya memang banyak dan berbaloi2.
Ni pula pencuci mulut..asam pedas pari sahaja without nasi. Ben yang order mula2 dan aku pulak melarang keras time tu sebab takut tak habis. Tapi orang yang menghabiskan asam pedas ni adalah aku.he2. Nak cerita betapa fresh nya ikan pari tu dan kuahnya yang sedap..adeh terliur kejap bila ingat balik. Apapun memang licin ikan tu aku bedal. Next time aku nak pergi dengan bobby pulak kalau ada kesempatan.

11 comments:

  1. owh.. patot la macam penah nampak gamba.. lam belog keyyah.. :p nieh muste buzee sebab malas nak amik gamba lain..hahahha.. ape2 pown memang best.. nanti saya mai melaka. leh arr jupe akak ekh.. :p

    ReplyDelete
  2. he2..cepat n tangkas mengcilok dr blog keyyah.
    nk dtg mlk beritahu lah k..leh bwk mkn tempat sedap2..he2

    ReplyDelete
  3. prnh gak mkn c2..ok la rasenya..harga pun leh tahan mahal..

    ReplyDelete
  4. nampak sedap dan menarik... Tapi no 48 kat atas meja tu untuk ape? korang duduk kat meja 48? sebesar besar tidak kat atas meja tu

    ReplyDelete
  5. syikin: harga ok lah..janji sedap :)

    ReplyDelete
  6. Mommyyyus: 48 lucky no..he2 xdelah..tu no meja kitorg duk..senang nk order mcm2 sbb dekat sgt ngn gerai2..he

    ReplyDelete
  7. sugar: memang mnyelerakan..:)

    ReplyDelete
  8. pernah pergi sekali je D nangka. waktu malam. asyik kena geget kerengga

    ha ha ha

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...