Sunday, June 27, 2010

Happy Birthday

Today, 27/6/2010
My Father's Birthday

 "Happy Birthday Father"
Birthday gifts for dad: Perfume.. heh

Hero Dad

You are my hero, Dad
You're my secure foundation.
When I think of you, I'm filled with love
And fond appreciation.
You make me feel protected;
I'm sheltered by your care.
You're always my true friend; and Dad,
When I need you, you're always there.
You have a place of honor
Deep within my heart.
You've been my superhero, Dad,
Right from the very start.
 
By Joanna Fuchs www.poemsource.com

Friday, June 25, 2010

Lady Gaga falls down

Platform boots are enough to cause the singer to tumble at Heathrow Airport.


 As she arrived in London this morning from New York City, Lady Gaga was wearing a totally bizarre leather chaps outfit, complete with bandana and huge ass (that's the technical term) platforms....
Gaga took a nose-dive
[gallery]

Himpunan gambar kereta artis

Kereta Datuk Siti Nurhaliza
Kereta Aznil 
Kereta Yusri KRU
Kereta Ekin
Kereta Linda Onn
Kereta Ajai
Kereta Hans Issac
Kereta Noryn Aziz 
Kereta Emma Akma

Thursday, June 24, 2010

Selfishness

Kalau kita nak berbuat baik dan menuju kearah kejayaan tentu ada je halangan dan cubaan kan...

Hari ni aku nak print out tesis master, supposedly last week patut dan hantar dah. Tapi sejak minggu lepas aku tengok toner kat lab tu macam nak mati je.  Takde bertukar2 baru sampai keleni.

Sampailah satu hari ada seorang insan kat dalam lab pasca ni beli toner guna grant supervisor dia. First time dia beli toner guna grant ir supervisor dia. Selama ni guna toner supervisor aku...dah berkotak2 lah guna buat print untuk semua orang... tak kisah pun. Tapi bila time tang toner dia, lepas je dia guna, cepat2 dia cabut balik.

Aku pun pening2, contact supervisor aku tanya macam mana? Dia balas

"Habis ke....tanya Sharim"..

Macam mana aku nak tanya Sharim..batang hidung dia pun lama dah tak nampak. Malam2 buta ni pun tinggal aku sorang je pulak tu, selalu si Sharim nyee ada. Tengah mendail no Sharim, tiba-tiba.....hp aku mati dah. "Baguslah kan..., jadi boleh aku balik rumah tengok Baim Wong"...

Tengah duk drive kereta balik rumah tadi aku pasanglah radio kuat2...geram! Misi tak berjaya hari. Tak suka kalau target yang kita nak buat tak dapat. dan tiba2 aku terkenang kat ayah aku. Kan senang kalau ayah aku dekat dengan aku, boleh minta ayah aku tolong print out kan. Kalau dulu masa sekolah pun aku rajin minta tolong ayah aku siapkan projek sekolah. Sekarang tak boleh dah la...

Ahad depan birthday ayah aku. Hadiah dah beli dah. Yeaaa.. Gembira balik bila teringat orang yang kita sayang...
p/s: comel tak kambing pakai braces?

Kenalan baru

Hari ni ada insan dari U aku add facebook. Aku pun approve je sebab ada tulis employers: UT..M.. Sebenarnya aku pun tak kenal siapa gerangan insan tu. Dia siap bagi message lagi
"leh kenalan"

 "hai buat apa tu"

Tapi aku belum ada mood lagi nak apply. Kenapa perlu ada mood wahai cik dee?.
Actually aku tak tahu nak balas apa, kang aku balas

"takde buat apa-apa pun.."..

"buat bodoh je.."...takut kecik hati pulakk...

kalau kita tak balas pun nanti, dia akan kata kita sombongkan..

tengoklah esok2 pulak kan...kalau ada moood nanti akan aku balas ye...time2 aku sunyi sepi ke..huhu
Bobby pun bukannya ada kat Melaka dah. Sejak dah convert Master part time ni...jarangggg sangattt ada kat Melaka. Padahal aku tahu, kalau dia kat Bangi pun bukan dia buat kerja. Kerja melepak je...huhu.

Jadi ada alasan untuk aku tambahkan network kawan lelaki ramai2 kannn.....huhuhu.
Bak kata pepatah kawan biar beribu...hihi

Tuesday, June 22, 2010

Aktiviti 2jam setengah

Bagi siapa yang belum makan, baik jangan baca.

Entri ni buat korang kecur perut je nanti.

Sabtu lepas aku bawak adik2 aku pergi makan kat Mahkota Parade untuk dinner.  Atas permintaan si kecik masa besday dia bulan 3 hari tu, jadi aku pun bawa pergi seoul garden. Biasalah kan dah pernah rasa sekali mesti nak lagi..hehe.

Si nanad ngan Faris pun ikut gak, cuma abang badang je yang tak dapat ikut. Kalau tak mesti cukup forum kitorang adik-beradik melantak kat situ.

Tak silap aku, 2 minggu lepas aku dah makan dah kat seoul garden. Jadi sesampai je kat kaunter, worker kat situ senyum2..dah cam sangat muka aku ni kot, manager dia pun siap say hi lagi kat aku disebabkan aku n bobby rajin makan kat situ.

Ni baru 1st round ni...

si kecik tengah bergayut dengan NK..

kentang..favourite..wajip ambil tiap2 kali datang
black pepper lamb..favourite no1.muahaha...2 pinggan penuh kitorang ambik.  

Dua minggu lepas masa datang dengan bobby aku dah janji taknak makan kambing lagi dah sebab time tu kambing dia tak rasa kambing. Tapi aku mungkir janji...hahaha. Nasib baik bobby takde. Aku memang hantu kambing..

makanan baru yang aku jumpa kali ni ada ketam! 
boleh sumbat buat steambot..fresh. sama macam masa aku makan steambot kat depan sunway piramid dengan ben dulu. sedap..

ada juga makanan goreng2 yang diorang dah siap masak. Jadi korang tak payah susah2 masak..

jom kita main masak-masak dulu..

sementara tunggu kambing, ikan, sotong dan udang masak, kita makan pau dulu...

dessert kat sini ada aiskrim, ABC, buah-buahan


riang gembira masing-masing sebab dah kenyang. Kitorang duduk dalam ni dari pukul 5 petang sampailah pukul 7.30 baru keluar. Macam2 masakan buat, siap ada satu keluarga pakcik ni tiru semua yang kitorang buat. Nasi goreng dia tiru, buat coke float dan...hahaha..asyik pandang je pakcik tu.


Monday, June 21, 2010

Cuti Sekolah di Melaka Wonderland

just a quick updates..hujung minggu yang penuh dengan melayan kerenah adik-adik..

Tempat pertama pergi Melaka Wonderland...petang jumaat budak2 ni sampai melaka. Nasib baik time ni redup je cuaca jadi bolehlah mandi manda puas-puas.



Four of us... date 18/6/2010

Total ticket prices RM 115..for 3 adults and 1 children. Masa nak masuk ni ingat nak seledup mineral water botol besar, tapi bila dapat tau yang dorang cek beg dulu sebelum masuk..jadi niat dibatalkan.hehe

Changing block...
terdapat kedai yang menjual baju mandi bagi siapa yang nak tambah koleksi bikini...
tempat mandi kanak2...
air sangat cetek nyeee...jadi memang khas untuk budak2. 
Terdapat guardian angel disetiap sudut bagi mengawasi budak2 mandi.
terdapat ramai gak mak bapak budak yang pergi berendam kat situ walaupun dorang takde anak2 pun untuk diawasi..
antara tarikan melaka wonderland
tapiiiiii...tarian belly dancer lagi menarik. 
Kalau nak tengok kena balik lambat2 dalam pukul 6 baru diorang ni start menari.
Dinosaur yang tak makan orang dan sangat friendly untuk diajak bergambar. Jadi tidak boleh melepaskan peluang ini..heeee

Wednesday, June 16, 2010

Times Books clearance 3-20 June 2010

3 to 20 June 2010

Times Books Clearance – Melaka

Save up to 90%

Book Offers
3 for RM10
3 for RM20
3 for RM30

Location
2nd Floor
Dataran Pahlawan
Melaka
Malaysia

Perhatian bagi warga melaka yang suka shopping

J CARD members' day

 di JUSCO MELAKA

Rabu, 23 June 2010
8.00a.m- 11.30pm

hehehe.......
tadi pergi lawat blog ni http://ainjimat.blogspot.com/
nampak budak ni nama YooGuen..sangat comel
jom tengok telatah dia 


Yoogeun calling Shinee Appa wake up



Yoogeun wants to go toilet and Ring Ding Dong at Hello Baby

 

Tuesday, June 15, 2010

Jangan kerohkan lagi keadaan

Malam tadi entah siapa telefon ntah..kalau tak keluar nama,maka hamba tak nak angkat. Melainkan hamba ada instinct yang itu adalah kawan hamba, baru hamba angkat. Dua kali dia tu kol.

Lagipun telah diceritakan alkisah seeorang pakcik yang bizi body telah menelefon nasha sebelum ni. Maka maybe pakcik tu akan menelefon hamba pulak pesan sinasha.

Pagi ni pun pakcik ni kol2 hamba. Tetap hamba taknak angkat. Kalau ayah yang telefon,maka wajip diangkat.

Message pertama diterima dari pakcik itu....
"Salam, dila, tolong jawap call ni. Pak ngah nak bercerita sikit dengan kamu"..

jawapnya sampai mati pun kalau kau kol aku taknak jawap ok...nak membalas message lagi tak hingin. Lainlah adik aku message ke..mesti aku kol balik,takdenya nak message2.


Then ayah aku kol. Pesan ayah kepada aku..bagi mengelakkan aku supaya dianggap kurang ajar oleh pakcik itu, maka hendaklah menghantar message yang aku bizi sekarang ni. Suruhan ayah aku akur tanpa sebarang bantahan.

Pakcik yang aku kenal ni bukannya pakcik dekat pun, pakcik jauh (sepupu mak aku). Kalau raya pun tak wajip pergi. Nak taknak aku pun balaslah message mengatakan aku bizi. Padahal satu hari ni aku takde buat kerja langsung pun. Mood aku hilang langsung nak buat kerja .

Entah apa je yang pakcik tu boleh cerita? Paling tidak pun dia nak nasihat aku kot. Lagi banyak kang yang aku cerita dari dia adalah nanti. Kalau dah cerita sikit2, panas pun akan naik sikit2..aku mana tahu sabar. Jadi untuk mengelakkan suara lantang keluar dan memburukkan keadaan yang dah sedia buruk..baik aku diamkan je. Sudah2 dengan segala masalah yang menimpa satu persatu..ada jelah masalah hari-hari, tak pernah lekang.

Biarlah masa yang menentukan kesudahannya. Lagipun masalah ni mak aku yang timbulkan. Bukan aku pinta pun. Sampai bila-bila pun tetap kami juga yang tahu siapa yang betul dan siapa yang salah. Orang luar mahupun sedara nak bantu macam mana pun, benda dah tersurat pun. Moga segala kesulita akan reda satu masa nanti.

Tempat makan lagi...

Nak kongsi tempat makan yang menarik lagi kat Melaka nih..hehe.. Actually masa aku degree dulu, aku rajin pergi makan kat D'Nangka. Ni semua gara-gara my bff Ben kata kuew teow kungfu kat situ sedap. Jadi every weekend mmg kitorang pergi makan kat sana. Dahlah banyak, sedap pulak tu,,,tapi sekarang tak pergi sana dah.

Last week Ben datang secara mengejut kat Melaka. Nasib baik aku tak balik Johor as usual, jadi bolehlah jumpa dan lepak sama2. Sebab lama kitorang tak hang out sama2. Yang tak bestnya sebab cik adah takde skali..huhu.takpelah. Maybe next time kami pulak pergi ke tempat Ben di Klang.

Tempat makan yang kami tuju adalah berdekatan dengan taman ozana dan berada betul2 depan D'Nangka. Tempat tuh punyalah ramai orang. Bobby yang beritahu aku makanan kat situ sedap2..bobby dah pernah makan kat citu dengan sedara dia n aku tak join skali waktu tuh sebab dah makan kenyang2.

Takleh jadi ni..kena pergi cuba rasa gak makanan kat situ. Malam tu aku, Ben dan Keyyah kiranya masing2 tak pernah pergi makan kat situ lagi. Macam-macam kami makan tau..gambar aku ambil dari blog keyyah jelah ek..hehe
ok..ni makanan pertama kami..ROTI CANAI..best!! Lembut, panas dan menyelerakan..yum2.
otak2 ni favourite cik keyyah..cik keyyah kata dia beruntung duk kat Melaka sebab kat kedah susah nak jumpa otak2 ni. Tapi kalau kat johor..lagiiiii banyak. Sampai kalau kat kampung aku ada orang datang rumah kerumah lagi jual popia isi otak2 ni..percayalah. Dan kami kompem beli banyak2 sebab sedap!

Yang sate ni pulak aku yang mintak..keyyah dengan oatak2 nya, ben dengan roti canainya dan aku pulak suka sate! 20 cucuk kitorang order..aku ada dengar kat dalam al-kulliyah ni, ustaz tu kata kalau orang yang pakai susuk ni tak boleh nak makan benda yang tajam2 dan berbulu2 makan sate, terung dan bendi. Jadi memang rugilah kan sebab takleh makan macam2,dahlah sate dia gemuk2,lemak xde, sedap pulak tu..yum2.
Penambahan makanan disitu (kuew teow latna, kungfu dan goreng) semua berasaskan kuew teow. Nilah makanan yang kitorang order sebenarnya..haha. Aku rasa disebabkan kami ni perempuan jadi kondisi makanannya memang banyak dan berbaloi2.
Ni pula pencuci mulut..asam pedas pari sahaja without nasi. Ben yang order mula2 dan aku pulak melarang keras time tu sebab takut tak habis. Tapi orang yang menghabiskan asam pedas ni adalah aku.he2. Nak cerita betapa fresh nya ikan pari tu dan kuahnya yang sedap..adeh terliur kejap bila ingat balik. Apapun memang licin ikan tu aku bedal. Next time aku nak pergi dengan bobby pulak kalau ada kesempatan.

Monday, June 14, 2010

Aku fotogenik??

Assalamualaikum dan salam semua...
NI tag aka contest...from cik adah,,,,

Penganjur yang fotogenik...gambar bawah ni pula akukah?haha...

Jom usha syarat-syarat dia...

1.terbuka kepada semua peringkat umur.
2.gambar anda seorang ! kalo ade org laen,saye REJECT, :p muahahaha !!
3.gambar anda mestilar sePHOTOGENIC yg mugkin,nampakkn 'umph~'nya .. hee :p , xkesah ber"edit ke tidak" yg penting 'umph~'nya saye nak tgk !! hihi :P
4.hanya sekeping gambar sahaja d benarkn ok ?? kalo pakwe nak join,tunggu next contest yeah .. :)
5.mestilah menjadi follower YEYEN aka IZYAN IZZATY
6.sediakn entry khas untuk contest ni dan tag minimum 3org . [org2 yg d tag mesti tau ok ?? kalo x , saye SAMAN ! haha :P]
7.letakkan BANNER CONTEST yg ada d sidebar saya d BLOG anda ok ?? :)
8.tarikh tutp contest ini ialah 30 JUNE 2010 , bile dah tamat contest,saye akn announce kn ape hadiahnyer..jengjengjeng~!! mari akak abg adik ibu bapa join contest saye !! :) hadiahnyer mmg best,kalo saye anjurkn mmg best .. hihihi :p

Maka dengan ini saya mengetag 3 orang...
http://cheritakudankamu.blogspot.com/
http://kupasrah.blogspot.com/
http://syikinsalleh.blogspot.com/

Friday, June 11, 2010

Marshanda, Benci Bilang Cinta dan Sejuta Cinta

Pasti sekarang ramai yang tengah mengikuti sinetron Benci Bilang Cinta lakonan Baim Wong dan Marshanda di astro ria kan. Kalau siapa yang tak dapat tengok dan terlepas tayangan pukul 6.30 ptg, boleh tgk kul 11mlm, 8pg dan 1ptg keesokan harinya.

Rupa-rupanya diorang ni couple dulu2, kira Baim mantan boyfriendlah sekarang ni. Walaupun dah berpisah sekarang, tapi mereka masih digandingkan bersama dalam sinetron Sejuta Cinta Marshanda (2010).

Cantikkan heroin benci bilang cinta ni. Marshanda atau mesra dipanggil caca bukan sahaja pandai berlakon malah pandai menyanyi. Nak dengar Marshanda nyanyi lagu beliau yang baru Sejuta Cinta? [klik sini]

Tahun lepas banyak tersebar video beliau yang tengah stress menyanyi dalam youtube. Salah satunya ini [klik sini] Caca nyanyi lagu Suga Mama by Beyonce. Wow..Memang sedap suara Caca nyanyi. Biasalah kan kalau dah stress macam-macam akan kita buat untuk mengubati hati yang luka. Macam mana pun hidup kena diteruskan kan? dan jangan pandang belakang lagi.

Sekarang Marshanda dah ada pengganti Baim Wong jadi tak perlu dah nak bersedih2. Dia adalah salah satu VJ MTV, Ben Kasyafani atau Ben. 
 jom kita tengok opening sinetron

SEJUTA CINTA MARSHANDA (OPENING).flv


p/s: teringin nak tengok lakonan Caca yang baru dalam Sejuta Cinta Marshanda. Macam best je tau. Tapi belum ada lagi kat dalam youtube lah..huhuhu

Thursday, June 10, 2010

Foods Your Cat Should Never Eat (continued)

Raw Eggs

There are two problems with giving your cat raw eggs. The first is the possibility of food poisoning from bacteria like Salmonella or E. coli. The second is that an enzyme in raw eggs, avidin, interferes with the absorption of the B vitamin biotin. This can cause skin problems as well as problems with your cat's coat.


Raw Meat and Fish

Raw meat and raw fish, like raw eggs, can contain bacteria that cause food poisoning. In addition, an enzyme in raw fish destroys thiamine, which is an essential B vitamin for your cat. A lack of thiamine can cause serious neurological problems and lead to convulsions and coma.


Dog Food

An occasional bite of dog food won't hurt your cat. But dog food is not a substitute for cat food. They do have many of the same ingredients. But cat food is specially formulated for a cat's needs, which include more protein as well as certain vitamins and fatty acids. A steady diet of dog food can cause your cat to be severely malnourished.

Liver

Liver can be healthy for a cat if the cat doesn't get too much. But eating too much liver can cause vitamin A toxicity. This is a serious condition that can affect your cat's bones. Symptoms include deformed bones, bone growths on the elbows and spine, and osteoporosis. Vitamin A toxicity can also cause death.

Sugary Foods and Drinks

Too much sugar can do the same thing to cats that it does to humans. It can lead to obesity, dental problems, and even diabetes.

Yeast Dough

Before it's baked, bread dough needs to rise. And, that's exactly what it would do in your cat's stomach if your cat ate it. As it swells inside, the dough can stretch the abdomen and cause severe pain. In addition, when the yeast ferments the dough to make it rise, it produces alcohol that can lead to alcohol poisoning.

Your Medicine

Reacting to a drug commonly prescribed for humans is one of the most common causes of poisoning in cats. Just as you would do for your children, put all medicines where your cat can't get to them. And, never give your cat any over-the-counter medicine unless advised to do so by your vet. Ingredients such as acetaminophen or ibuprofen are common in pain relievers and cold medicine. And, they can be deadly for your cat.


Foods Your Cat Should Never Eat

Dangerous Foods? By WebMD

Because they're such picky eaters, we sometimes think cats know what’s best for them when it's time to eat. But the fact they'll walk away from a piece of bad meat doesn't mean they'll bypass an open can of tuna. And, that can of tuna can be just as dangerous. In fact, you may be surprised to learn some of the common foods your cats should never eat.


Tuna

Cats can be addicted to tuna, whether it's packed for cats or for humans. Some tuna now and then probably won't hurt. But a steady diet of tuna prepared for humans can lead to malnutrition because it won't have all the nutrients a cat needs. And, too much tuna can cause mercury poisoning. Remember the saying, "Honest as a cat when the meat’s out of reach." Your cat will see an open can of tuna next to the sink as a dinner invitation.


Onions, Garlic, Chives

Onion in all forms - powdered, raw, cooked, or dehydrated - can break down a cat's red blood cells, leading to anemia. That's true even for the onion powder that's found in some baby foods. An occasional small dose probably won’t hurt. But eating a large quantity once or eating smaller amounts regularly can cause onion poisoning. Along with onions, garlic and chives can cause gastrointestinal upset.


Milk and Other Dairy Products

What could be wrong with offering your cat a saucer of milk, or a piece of cheese? Although kittens, with their undeveloped digestive system, are able to tolerate milk, most adult cats cannot. Their digestive system is simply not designed to process rich dairy foods, and the result can be digestive upset, and can lead to food allergies (which often manifest as itchiness).

Alcohol

Beer, liquor, wine, foods containing alcohol -- none of it is good for your cat. That's because alcohol has the same effect on a cat's liver and brain that it has on humans. But it takes far less to do its damage. Just two teaspoons of whisky can cause a coma in a 5-pound cat, and one more teaspoon could kill it. The higher the proof, the worse the symptoms.

Grapes and Raisins

Grapes and raisins have often been used as treats for pets. But it's not a good idea. Although it isn't clear why, grapes and raisins can cause kidney failure in cats. And, a small amount can make a cat ill. Repeated vomiting and hyperactivity are early signs. Although some cats show no ill effects, it's best not to give your cat any grapes and to keep grapes and raisins off countertops and other places accessible to your cat.

Coffee, Tea, and Other Caffeine

Caffeine in large enough quantities can be fatal for a cat. And, there is no antidote. Symptoms of caffeine poisoning include restlessness, rapid breathing, heart palpitations, muscle tremors, fits, and bleeding. In addition to tea and coffee -- including beans and grounds -- caffeine can be found in cocoa, chocolate, colas, and stimulant drinks such as Red Bull. It's also in some cold medicines and pain killers.

Chocolate

Chocolate can be lethal for cats. Although most cats won't eat it on their own, they can be coaxed to eat it by owners and others who think they are giving the cat a treat. The toxic agent in chocolate is theobromine. It's in all kinds of chocolate, even white chocolate. The most dangerous kinds, though, are dark chocolate and unsweetened baking chocolate. Eating chocolate can cause abnormal heart rhythm, tremors, seizures, and death.

Candy and Gum

Candy, gum, toothpaste, baked goods, and some diet foods are sweetened with xylitol. Xylitol can cause an increase in the insulin circulating through your cat's body. That can cause the cat's blood sugar to drop and lead to liver failure. Initial symptoms include vomiting, lethargy, and loss of coordination. Eventually, the cat may have seizures, and liver failure can occur within just a few days.

Fat Trimmings and Bones

Table scraps often contain fat trimmed off of meat and bones. Both are dangerous for cats. Fat trimmed from meat, both cooked and uncooked, can cause pancreatitis. And, a cat can choke on a bone. Bones can also splinter and cause an obstruction or lacerations of your cat's digestive system.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...