Monday, March 29, 2010

Earth Hour..Apa Pendapat Korang..

Kelmarin satu dunia menyambut Earth Hour kan..apa yang korang buat pada masa tu. ..pada pukul 8.30 sampai 9.30 malam tu...Adakah korang pun tutup semua lampu2 dan keluar melepak kat kedai makan?.

Bagi kami (seisi satu rumah) dari pagi sampai pukul 9.30 malam kami kosongkan rumah..bukan sambut Earth Hour tapi Earth Day!!..jom kita tengok sedikit gambar yang saya ambil dari laman web rasmi Earth Hour (the official US site for Earth Hour)..kalau korang nak tengok gambar banyak2 lagi klik kat Earth Hour..

                Auckland dan  Paris


  Ni gambar di Brisbane, sebelum dan selepas Earth Hour

   Ni gambar di stesen keretapi New Zealand sebelum dan selepas Earth Hour

Bumi kita memang sedang menangis, banyak pokok-pokok yang ditebang semata-mata untuk mengejar kekayaan..tanah pula dilapangkan untuk buat projek perumahan, tapi kalau projek perumahan tu siap dibina dan diduduki tidak mengapa, ini projek perumahan semuanya banyak yang terbengkalai..terutamanya di negeri Selangor..apa nak jadilah dengan kontraktor zaman sekarang ni,satu projek belum selesai dah pulun projek di tempat lain pulak pastu last-last dah tak cukup duit nak teruskan projek....yang menjadi mangsa ialah pembeli2 yang terpaksa membayar hutang rumah setiap bulan di bank.

Banyak lagi punca yang menyebabkan pemanasan global ni, salah satunya ialah pembebasan karbon yang berlebihan..ni datangnya dari lampu-lampu yang kita gunakan sehari-hari..oleh itu kita haruslah bijak sebagai pengguna.

Padam lampu tu semasa tidur!!
MySpace
jangan pulak kata "xpe..aku yang bayar bil elektrik ni" macam dalam iklan XFm tu.. .taulah korang tu kaya boleh beli macam2 tapi boleh ke korang hidupkan hidupan yang dah mati kat dunia ni..berikanlah nafas baru dan ruang untuk kehidupan baru tu membesar sebab kita perlu pikirkan masa hadapan..dunia kita sekarang ni kita hanya meminjam dari anak-anak kita.

Jika pemanasan global ni terus berlaku..
MySpace
mungkin anak2 kita nanti dah tak kenal dah binatang-binatang yang kita kenal sekarang dan pokok-pokok..sebab semua dah pupus.

Pelbagai amaran juga telah diberikan oleh bumi sebagai 'hadiah' kepada manusia, untuk memberitahu manusia bahawa banyak dah berlaku kemusnahan dimana-mana kat permukaan bumi ni..sebut je..
gempa bumi,dah...
tsunami,dah,...
angin puting beliung pun dah...

Tapi nak buat macam mana, kalau kita rakyat di Malaysia ni memang dah cukup bertuah dan sangat mewah dah..pergilah tanya kat kedai-kedai elektrik, macam-macam pilihan dan harga ditawarkan untuk aircond..memang laku..lagi-lagi musim panas sekarang ni. Jadi memang susah untuk kita tangani masalah pemanasan global ni kan..apa pulak pandangan korang?..dan apa pulak cadangan korang bagi menangani masalah ni..nak suruh buat Eart Hour ni sekali dalam seminggu ke..nak suruh tanam pokok-pokok banyak ke kat laman rumah korang...Akhir kata..renung-renungkan, dan selamat beramal...
MySpace

7 comments:

  1. mlm n kita tido ttup sume lampu la..hehhe..tpi kipas xlet ttup..x ley tido la jwbnye..

    ReplyDelete
  2. hehe..aku setuju sangat..ada sedikit silau mlm2..
    thumbs up to SEr! good idea..thanks

    ReplyDelete
  3. Apa yg diberitahu mmg betul..Skrg ni memang panas sangat2...So bagus gak kalu earth hour ni diadakan..tul tak...bukan saje jimat elektrik bahkan pemanasan global dapat dikurangkan..aku setuju dengan tajuk ni... :)

    ReplyDelete
  4. aku xsuka kegelapan..bila gelap hantu pn kuar...

    ReplyDelete
  5. sis mmg menyokong earth hour tuh... siap makan nasi lam golap lg..muehehehehe

    ReplyDelete
  6. Nafira: Tabiklah kat akak :)..Nampak tak masa makan tu makan apa...hehe

    M.Haikal: Mmg best..sbb boleh tdo awal :P

    thanks to all sebab komen ya.. sporting sangat..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...