Wednesday, December 29, 2010

Pendaftaran

Pagi tadi dah mendaftarkan diri balik semula di PPS untuk ke 8 kalinya.
Harap-harap ni kali yang terakhir..
Tiada gambar untuk dipaparkan kat sini
Dah 8 tahun menuntut ilmu kat UTeM ni..
Genap jugalah 7 tahun aku pakai kete kancil kat UTeM ni tanpa bayar sesen pun duit bulanan..semua ditanggung beres oleh....Ayah..
huhu..nak nangis rasa..seyes..hehe
Dah langsai pun hutang kancil..
Degree pun dah lepas..
Tinggal langsaikan hutang Master je belum lagi..tu janji aku..
Cuma tinggal hantar correction tesis je lagi.
Tu pun aku suka lengah-lengahkan. Aishh..apa nak jadi ni

Kalau dulu semua student Master banyak yang datang dari Malaysia n Indonesia..
tapiiiiiiiiiiii
sekarang tidak lagi...HAHAHA
Banyak giler pak Arab datang mendaftar pagi tadi.
Penuh satu bilik tadi..betullll
Dalam banyak2 sorang pun xde yang hensome r..rugi..
rugi korang sume...hehe
Nasib baik aku datang awal..balik pun awal
Bau dia yang aku tak tahan..
Ramai-ramai xpe lagi..tapi tolong jangan ada bau..hehe
pleasee...
lagi satu..
pleaseee jgn masuk dalm makmal pasca siswazah FKEKK yerkkk
HAHAHAHA

*nasib baik dorang tak paham bahasa melayu..hehe

Monday, December 27, 2010

Blue Korean Dress

with inner lining
Material:Cotton
Price RM55 inc postage

email to dee8300@gmail.com

Penyertaan yang diterima setakat ni


Dibawah ni terdapat senarai nama yang menyertai GA pertama misdalila.
Jutaan terima kasih diucapkan...

Bagi sesiapa yang belum tuuuuu....cepat2 buat Entri ok. Ada beberapa hari lagi tinggal.
Pastikan ianya menarik hati, tertawan jantung, berbunga-bunga cinta, ceria..hehe
kalo nak tag ramai-ramai pun bole..lagi bagus :)
Kalo xnak join Giveaway kali ni pun xpe, nak join GA yang akan datang pun bole..tapi tarikh dan waktunya masih dalam mesyuarat senat,dan belum diputuskan lagi.HAHAHA

17)....who's next....
.
.
1000).......hahaha

Sunday, December 26, 2010

Peringatan

Tarikh Tutup GiveAway tinggal beberapa hari lagi.............

Bagi sesiapa yang berminat untuk sertai
.
.
.
.
.
.
Ini LINK sila klik...hehe

Friday, December 24, 2010

Snowman

Lagi beberapa jam penganut kristian akan menyambut Krismas.
Ni gambar yang sempat  dirakam masa mybesday...20.12.2010

Tak pergi jalan2 mana pun...setakat Jusco Bandar Melaka ke..
ajak Bobby g Hatten Square dia tak mboh..huhu..
Lagipun time nilah aku nak buat semua benda...mana sempatkan...

So, tengah hari g makan Pizza..

petang tengok Ngankung..seram komedi yang lebih kearah SERAM...
sian Bobby aku paksa tgk cerita seram walaupun dia taknak..kena paksa!!HAHA *evil*

Malam makan prosperity..tapi kenapa skrg dh rasa macam tak sedap ek?..huhu

apapun jom tengok gambar snowman..
tahun lepas dapat tengok santa (Link)
tahun ni tengok snowman n anak snowman je..

Comelkan anak snowman berbaju biru...jgn culik tau...hehe
Malaysia Book of Records
Biggest snowman made of recyclable bottles

close up dekat-dekat (baru nampak botol2 1.5liter)


 ok tu je...nak sambung tengok Anugerah Skrin :)

Sunday, December 19, 2010

Yeay...Esok hari jadi saya.

Umur saya baru nak masuk 26 tetapi 
.
.
.
.
.
.
umur Mawaddah (Link) my roomates, dah 27 Sebab besday dia 1.1.11 (very nice no. to get married maw..hehe)
.
.
.

walaupun kami lahir pada tahun yang sama...hehe. (opss sorry Mawaddah, bocorkan rahsia umur mung)
.
nanti aku belanja mu deh

.
Ni senarai yang aku nak buat dan idamkan (sume nyee makanan semata-mata)

1. Makan nasi kandar lauk kari kambing----dah makan kat Mydin tengah hari tadi.

Nasi Kandar Padang Kota, promote sikit... (Mamak, nanti bagi i makan FREE tau)
(Minah ni memang gila kambing, kalo jumpa kambing dia akan jerit 'kambingggg...kambingggg')
Dekat Durian Tunggal selalu nampak kambing. Sekarang dah jarang nampak. Bila hari hujan je, bus stop mesti penuh dengan kambing tengah tunggu bas sampai...nak naik bas....



2. Nak makan prosperity tetapi dengan satu syarat....
.
.
.
Perlu ada orang yang bernama Muhd Rifdi BELANJA,
baru terasa nikmatnya..hehehe

nak makan untuk perut sendiri pun perlu ada syarat..aparahh


3. Nak makan burger KFC yang kuar kat iklan tu..nampak macam sedap. Siapa yang dah makan?
Komen sikit...
nama burger tak ambik tau..
.
.
.
kali ni biar sy pula yang belanja org itu 
(baru nampak mcm pemurah..mcm je)haha


4. Baru saya akan buka bungkusan hadiah perfume yang org tu bagi sejak dari bulan 5 masa dia g London hari tu.

Kammain lamaaaa simpan hadiah (almaklum, orang jakun tak pernah dapat hadiah yang dibungkus cantik2..nak buka pun sayang..apatah lagi nak guna.)

Hadiah kat dalam dah tahu awal2 walaupun belum buka lagi n belum terima  hadiahnya pada masa tu.

Sebabnya..Minah ni seorang yang gelojoh dan tak tahu reti sabar, orang tu baru nak bagi surprise terus tak surprise dah...

Surprise untuk esok pun Minah ni dah tahu...Langsung memang tak reti sabar..


5. Nak beli kasut lagi..tadi masa survey kasut nampak satu..cunnnnn wooooo

Minah ni juga pantang nampak kasut cantik,mesti nak beli.

padahal dah berpuluh kasut tersimpan je dalam stor...huhu
nasib baik kasut murah2 je ;p

Saturday, December 18, 2010

Lens

Harga promosi untuk lens masih terbuka bagi sesiapa yang berminat. 
Promosi berlangsung hingga hujung tahun ni saja.
Percuma pos untuk setiap pembelian.
Ada lens Barbie, Luna, satu ton pun ada.


Berminat, boleh berkunjung ke Facebook d'Rainbow closet>>>LINK

Pembukaan rasmi d'Rainbow closet

Pengumuman buat shoppers dan bloggers diluar sana...eceh, takdelah penting sangat pun.
Semalam 26/10/10 adalah pembukaan rasmi d'Rainbow closet. Anda semua dialu-alukan untuk singgah bagi cuci-cuci mata, rambang mata dan jika anda telah jatuh hati jangan lupa emailkan pada tuan empunya blog yang mana satu pilihan hati.

Siapa tuan empunya blog?....saya!..hehe...
Harap anda semua dapat berikan galakan dan sokongan..maklumlah orang yang baru nak kayuh basikal ni lambat sikit. Pelan-pelan kayuh gitu.

Ni banner d'Rainbow closet yang diilhamkan oleh 2 orang adik-beradik. Saya dan nanad.
sila puji memuji amalan mulia

Setakat ni kami baru ada handbag dan itupun pre-order. Nanti bila stok sampai kami akan inform dari masa ke semasa. Yang pastinya, semua pilihan kami cantik-cantik belaka..hehe. Sekian berita. terima kasih.

Tuesday, December 7, 2010

Barbie

Lens BARBIE yang berwarna warni untuk mata anda..

Dijual sekarang pada harga promosi.


Pilihan yang menarik. Boleh lawati di facebook d'Rainbow Closet


Kami juga sedang mencari ejen. Jika berminat boleh mesej ke 013-6115345 atau emel ke dee8300@gmail.com dengan segera.



p/s: nanti pada 20/12/2010 ada pengumuman nak dibuat. Tungguuuuu...GA yang pertama n julung kalinya.

Sunday, November 28, 2010

Cun

Koleksi Beg yang cun-cun untuk bulan Disember.
cantik, tak percaya boleh kunjungi link: facebook d'Rainbow Closet


Monday, November 15, 2010

Scam

Ms Pulis entahke Mr Pulis aku pun tak tahulah
tapi semalam aku dah reply email dia kata yang aku xdeliver brg keluar dari Malaysia.

Tup2 dia email kata yang aku ni setuju. (Ko ni tak paham bahasa inggeris kot,kang aku cakap bahasa jawa baru tau). Dia siap mintak detail2 akaun peribadi n semua2. Ni dah sah2 SCAM.

Sekarang kesimpulannya bila kita wat iklan kat Mudah dan ada org poteh suh hantar barang ke Nigeria. JANGAN Layan.

Yang mengukuhkan lagi fakta sebab aku dpt 2 email yg suh htr ke Nigeria. Takkan dalam banyak2 negara kat dunia ni anak2 diorang dihantar kat Nigeria Afrika? Tak Logikkan.

Malam tadi pun lepas aku pos entri posto, my lovely Mawaddah terus komen kata yang benda tu tipu. Thank you Maw..

Posto

Sila baca ikut gaya Nabil raja lawak..

Akibat minat berbisnes dan gedik nak mengimport barang kini Dalila ditambah masalah bagaimana nak mengeksport barang pula...ok enough. Serius pula

Nak dimulakan cerita, aku dapat email semalam dari dua orang 'putih'...putihh sangat . Dua-dua bertanyakan beg sling warna hitam yang aku pos kat mudah.my. Tak tahulah pula aku kan ada mat saleh minat beg2 yang aku pos tu. Beg biasa2 je. Bukan yang ada jenama LV ke Guess ke or Prada ke. Lagipun aku ingatkan orang Malaysia je yang tengok mudah...tapi dah nama pun internet kan..jadi siapa2 pun bole tengok. (Abis tu dah bahasa yang ko guna kat mudah untuk jual barang guna bahasa orang putih jadi sampailah ke depan kaca mata orang putih. Next time kita guna bahasa jawa pula ok)

Orang yang emel aku tu sorang nama dia Pulis dari Scotland. Yang ni aku dah reject awal2 dah order dia (sebab dah tahu dari Scotland)

Sorang lagi nama dia Dr. Sarah. Jua dari Scotland. Tadi dia baru reply msg aku

Dia nak beli beg untuk anak dia kat Nigeria dan mintak aku kira jumlah kos penghantaran semua sekali untuk hantar kat Nigeria.

Permintaan yang macam ni terasa amat sukar untuk aku tolak..hahaha. Sekarang tengah pening nak kira yang ni tapi masalah utama aku...huhu.

Mana satu nak pilih kompeni penghantaran yang murah.... City-Link / DPEX / EMS / UPS / DHL / 4PX?

Friday, November 12, 2010

Vintage handbag B 8038

In Stock!!

B 8038 -Brown Available

B 8038  -Dark Brown

H 22cm x L 24cm x W 9cm
Sling Bag with adjustable belting
RM49

To order Msg 013-6115345 Anytime........

Thursday, November 11, 2010

Dress

 Baru balik dari Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri berjumpa dengan customer. Thank you kak Suriana.
Satu dress dah terjual hari ni. Bagi COD je, senang dan cepat. Lagipun area Ayer Keroh, Melaka dekat je dengan Durian Tunggal.

Kak Suriana pilih dress warna pink. Jadi sekarang tinggal lagi 2 dress. Pink n purple.
Yang kelakarnya aku boleh sesat nak cari Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri. Mula2 tu aku tunggu kat Dewan Seri Negeri, kol2 kak Suriana rupanya dia kerja kat KHDN. Konfius kejap KHDN n Dewan seri Negeri...hehe..

Dalam pada tunggu tu ada mamat askar ni tanya direction JPN jadi aku tunjuklah kat depan dewan seri Negeri tu...lagipun situ tempat aku buat pasport dulu. Rupanya tempat situ jugalah aku patut jumpa dengan kak Suriana.

Sengal tul aku ni dah duduk Melaka lama2 pun bole taktau..tapi memang bab2 terima n bagi arahan tunjuk jalan aku lemah betul. Nak cari rumah area taman pun aku boleh sesat padahal dah banyak kali pergi. Tu sebabnya aku suka duk kat kampung...hehe

Wednesday, November 10, 2010

Oh..aku jealous

Bestnya hidup aku kalo ada orang nak bagi BlackBerry FREE kat aku..Tadah tangan seluas-luasnya lah. hehe, berangan tak sudah-sudah.

Dapat Nokia E72 pun kira best juga. Hari ni, satu hari aku asyik ngecek (membodek) cheBob suruh beli handphone baru. Memang dah survey2 harga dia sekali hari ni kat Mahkota Parade. Nokia E72 yang original harga dalam seribu seratus manakala yang BlackBerry latest siap ngan 3G pula seribu lapan ratus. Bukan aku yang beriya-iya nak beli tapi cheBob tapi kalau boleh aku nak sekali.hehe Namun hasrat ditangguhkan. End up pergi makan kat Seoul Garden, baru mulut aku ni senyap sikit bila dah sumbat makanan kalo tak asyik mtk hp jerk.hehe

Balik rumah pula tengok blog si Hamzah cerita pasal dia menang BlackBerry...OHhhhhhhh..jealous ok!hehe
Perkataan BlackBerry lagi aku dengar..

Ni link En. Mohd Faez Bin Mat Rudin
http://www.terbangtinggitinggi.com/2010/10/i-love-celcom-i-love-torch.html
Tahniah En. Hamzah (Nama manja beliau)..beliau yang kata.

Tuesday, November 9, 2010

Black jacket






Pre-order Jacket
Item no: 2938

RM55 exc. postage

Monday, November 8, 2010

New dress...Fast grabs.RM38 only

pink and purple colour available

ORDER;
SILA PM SAYA @ MSJ 013-6115345
ANYTIME...tq

Monday, November 1, 2010

d'Rainbow

Lama betul rasa tak update blog misdalila ni, sebab hari2 asyik bagi tumpuan pada d'Rainbow.
Seperti dianak tirikan.

dan Alhamdulillah, semenjak perasmian d'rainbow closet sambutan yang diterima amat menggalakan. Tempahan untuk batch kedua pun telah dibuat. (Bila Van Kanggaro nak sampai hantar beg baru ni..)
Seperti pisang goreng panas....

Aku pulak? Semenjak datang kat puncak alam ni kerjanya asyik makan tido makan tido je. Adik aku nanad nak makan itu ini aku masakkan...pengat pisanglah,siput sedut masak lemak,asam pedas pari..next menu yang telah dirancang Ikan siakap masak stim!
Seperti badan yang dipam2....

bayangkan malam tadi makan nasi dengan Nanad n Ina pukul 1.30pagi..gilorrrr..haha

Tuesday, October 26, 2010

Macam-macam jadi

Aktiviti semalam:

1)Pagi-pagi kemas rumah, sapu,mop.jemur karpet.
2)Memasak
3)Berjumpa dengan ayahanda tengah2 hari untuk dapatkan elaun...huk2
4)Pulang dari ayer hitam ke simpang renggam telah menyebabkan kematian seekor menyet
aku langgar mati sekor monyet yang berani mati...
mula2 aku dah nampak dia nak lintas jalan tapi tak jadi,
pastu cubaan kali kedua monyet ni tanpa menoleh kiri or kanan menyebabkan aku langgar mati dia.
Bersalah kah aku?
5)Petang pergi klinik panel UTHM. Farhan n Aku demam.
Dari hari minggu lagi semua orang dah mula selsema, sakit tekak n batuk2. Termasuk nanad, aku n farhan
Yang tak bestnya klinik panel tu dah tanggung lagi kanak2 atas umur 21tahun walaupun mereka masih belajar.
Jadi aku n nanad dah out of the list, masing2 dah umur 22 dan 26 tahun...huhu..melayang duit semalam.
6)Balik dari klinik terus aku n nanad rush pulang ke Melaka dan Puncak Alam
7)Malam membuta sampai keesokan harinya..

p/s: Gembira stok beg dah sampai hari ni...tak sabar nak masukkan dalam http://drainbowcloset.blogspot.com

Monday, October 25, 2010

Vintage bag for grab

colour: black
1.Available

For more information and detail please go to http://drainbowcloset.blogspot.com

RM39

Saturday, October 23, 2010

Tak mengenang budi...atau ikan yang dicari

Nak tahu tak apa jadi kat kucing yang kurang asam tu?
.
.
.

Minggu lepas masa sampai je kat depan rumah simpang renggam terus dalam kepala ni terpikir kucing. Mana kucing kurang asam tu, sebab tiap-tiap kali aku balik rumah memang kucing tu yang sambut. Nak pergi ke melaka semula pun memang dia hantar sekali, nak dapat ikut jauh sekali.

Tapi sekarang tiada lagi...banyak yang tiada. Tiba-tiba aku jadi rindu pulak bunyi mengeow dia. Hari tuh aku ada cerita yang aku nak sangat buang dia kan.

Belum sempat nak dibuang, macam kucing tu sampah pulakkan.
Belum sempat aku nak tempatkan ke kawasan elit (restoran) "kau" dah lari dulu ek...Pandai ek...Macam tahu-tahu je kucing ni

Adik-adik aku bukan nak cerita kat kakak dia ni, kucing dah lari ke, mak dah lari ke yang ni memang aku nanti-nantikan dari dulu lagi tapi kenapa dia tak pergi-pergi ish...tu baru aku tak balik rumah simpang 2 minggu tapi tu pun tak cukup 2 minggu kot, dah macam-macam jadi.

Bila dah dapat tahu aku apa lagi...soal siasat pun bermula. Aku bab-bab buat research ni memang suka. Suka giler ar...cuma research projek meander line je berat banyak sikit.

Mula-mula sekali aku tanya "Nawi, kucing bagi makan tak?"...jawapan: Bagi
second question "Tak bagi makan ikan ek"....jawapan: tak
Jawapan haruslah kemas dan padat. Hanya sepatah sahaja tak perlu panjang-panjang sebab memang aku dah jangka pun.

At least tak payahlah aku nak susah payah pergi hantar dia jauh-jauh kan? Lepas ni memang takde problem seperti pencemaran bunyi, pencemaran bau...dan pembaziran masa. Kucing ni kalau makan bukan nak sekali makan. Kalah manusia, sikit-sikit dia nak makan, asal mengieow aku sumbat makan..berapa puluh kali satu hari entah. Membohonglah tu kan..hehe

Kesimpulannya..haha..macam buat tesis pulak. Suruh buat tesis malas!.
Kucing kurang asam ni tak mengenang budi ke, tak dapat makan ikan ke, menurun sifat mak dia ke, apa-apa ke tak kisah janji dunia aku aman...hahaha.

p/s:Teka ada berapa perkataan "kucing"
Jawapan sepuluh..cukup untuk bulan sepuluh ni

Thursday, October 14, 2010

tak dapat tido balik sok

Punca tak bole tido malam tadi ada lagi satu sebab. Adik-adik aku ditinggalkan begitu sahaja dirumah tanpa pengawasan orang dewasa macam aku nih. Patutlah takleh tdo. Aku pulak lupa nak telefon adik2 aku semalam, sebelum ni hari2 aku kol tanya buat apa kat rumah.

Tapi terima kasih pada yang concern..aku akan cuba sedaya upaya untuk habiskan master byresearch ni. Kalau bole siap tesis tahun ni juga.

Ermm..Hamzah..mana boleh minum ubat batuk kalau tak boleh tidur. Baik pegi baca buku..haha
.
.
Memandangkan diorang ditinggalkan sendirian sampai jumaat nanti...Jadi esok aku akan balik Johor...yahooo,....huhu.

Rindu nak jumpa adik2 aku, kucing yang kurang asam tu,
memang tak kenang budi punya kucing siaplah kau nanti aku balik rumah...

Sebelum balik rumah Johor aku nak langsaikan award dari Wadud...hehe..musim dapat award dah kembali

1. apa yang sedang bermain di fikiran anda sekarang ?

Of course lah kan dalam fikiran aku sekarang takde pikir lain dah..Pikir nak balik Simpang Renggam je esok. Study2 tolak tepi dulu..tolak kejapppppppppp jeeee. Memang kalo dah nama balik kampung, keje2 sekolah memang susah aku nak sentuh kalau dah kerja rumah macam2 nak kena buat. Tu belum kawen lagi tu, kalo dah kawen nanti tak tahulah macam mana nak handle sume. Semoga Allah permudahkan segala urusanku


2. apakah nama samaran anda ?
nama samaran dee, dila, ila n kekla (hanya farhan aizuddin yang panggil) walaupun dah hilang dia punya pelat tapi nama panggilan tu kekal sampai sekarang. Kakak Fiqah dia pulak dia panggil Kekka..hehe.


3. senaraikan 3 orang yang anda sayang

Muhammad S.A.W,  Ayah....tiada perkataan mom disitu almaklum


4. panggilan untuk si dia .

si dia nama bob jadi mesti panggil bobby, bulat, buntal, buncit, bacin..dan sesuai sangat dijadikan bantal dan kadang-kadang keluar perkataan babi sebab geram..yang ni memang dah tahap melampau..i'm so sorry bobby


5. hadiah yang paling diimpikan dari yang teristimewa

Cukuplah kalau dapat kereta BMW m3..dan perlancongan ke Paris dan Japan tidak dilupakan ke Mekah. memang kompem xcari yang lain dah..haha.


6. belog mana yang paling suka visit ?

Semua dah tersenarai kat blog list


7. tag kepada 15 blogger anda

Anda yang tengah membaca! ya anda...silakan

Wednesday, October 13, 2010

Susah tido

Malam tadi susah sangat nak tido
Jeles tengok budak2 rumah sume sudah enak dibuai mimpi
Selalunya aku dulu yang dah masuk dalam mimpi
Sampaikan hari2 boleh mimpi yang sama...zamnnn it..
Golek sana golek sini sume xmenjadi
Pukul 6 pagi baru boleh masuk tido
then 6.50 terjaga utk solat subuh.
Punca tak boleh tido sudah dikenal pasti...
Maybe banyak sangat pikir 2 3 hari ni.
Dengan tesisnya lagi..
Baru chapter satu yang dah siap dibaiki..

Masih banyak lagi chapter yang menanti...



Tuesday, October 12, 2010

Geni

Dulu masa sekolah rendah, korang ingat tak korang kena buat susur jalur sahsiah keluarga korang. Mula dari nama atuk dan nenek...nama adik beradik ayah, nama adik beradik mak...termasuklah nama adik beradik korang. Nak-nak kalau pakcik makcik korang ramai, kan ke jenuh nak buat kerja sekolah.

Sampai ke hari ni pun rupanya budak-budak sekolah kena buat. Sebabnya adik aku si Farhan kena buat kerja sekolah ni. Kalau tanya mak dia memang confirm malas nak layang lah kan (bahasa terengganu...malah layang!..haha). Aku je yang baik hati..kakak mithali ...hehe(angka bakul sendiri) kena lah tolong adik aku buat kerja sekolah.

Kalau adik beradik sikit memang senanglah nak buat kerja ni. TAPI...kalo adik beradik ramai? Bayangkan adik beradik ayah aku je dah ada 9 orang, adik beradik mak aku pulak 11 orang. Mana nak ingat nama tiap-tiap orang kan. Tu belum masuk tarikh lahir lagi, duk kat mana, kerja kat mana..macam2 lah nak tahu...ahli jkkk katakan..hehe.

Memperkenalkan..chewah..GENI. Kalau Facebook, Myspace dengan Friendster korang add kawan-kawan kan..tapi Geni pulak korang add kaum kerabat korang. Memang senang nak tahu susur jalur keluarga..nak mengumpat n jaga tepi kain pun senang. Ada keburukan dan kebaikanya sama macam Facebook.

Tapi dari susur jalur ni lah nanti ia akan berkembang- dan terus berkembang sampai ke anak cucu. Dan manalah tahu kan..manalah tau..diulang sekali lagi, korang rupa-rupanya ada bau2 bacang denga artis atau kaum kerabat di raja..(dalila, stop daydreaming! haha).

Macam nilah rupanya bentuk flow chart keluarga aku...dapat ambik separuh je sebab besar sangat. Tapi sekarang baru ada 74 orang je. Ni baru belah ayah je...

p/s: nanti kalau nanad kawen boleh taruk nama anak pulak...cepat2 kawen..haha. Langkah bendul pun akak tak kisah. Janji dapat rantai emas!haha

Monday, October 11, 2010

Serap

Petang tadi macam biasa mesti tengok cerita chenta. Pukul 6 lagi aku dah bergegas balik dari lab, gara-gara member yang lain pun dah balik sebab nak tgk chenta. (Padahal memang dari kul 2 lagi aku dah gedik2 nak balik sebab pening kepala tapi tahan kan je)

Serap..
Perkara ni yang menarik perhatian ktrg satu rumah. Masa scene 2 bodyguard si chenta tengah borak-borak pasal chenta..ktrg satu rumah gelak bila dengar ayat

"Cik Chenta tu nampak tua sebab dia banyak berkawan dengan orang tua, orang tua pulak kalau berkawan dengan orang muda dia serap muda kita. Tu yang nampak muda tu"
.
.
.
Oooooo...ini macam barulah aku tahu sekarang sebab apa aku nampak tua.

Kalau sebelum-sebelum ni bila aku pergi jalan dengan adik aku siNanad mesti dorang ingat aku ni adik nanad walhal aku kakak sebenarnya.

Lain pulak halnya dengan sekarang...sudah terbalik...

Asal aku bawak Farhan pergi jalan2 or member aku nampak gambar aku dengan Farhan mesti dorang cakap yang Farhan ni anak aku.

.
.
.
Begitu juga kalau aku pergi jalan dengan Bobby. Ada la makcik2 ni ingat aku ni kakak Bob! Bukan sekali tapi banyak kali. Terbalik dah..bob pulak jadi adik padahal dia 4 tahun lebih tua dari aku. Tahun depan umur dah masuk 31 tuuuuu...

Bob serap muda aku..huwaaaa

Lepas ni nak cari petua untuk jadi awet muda...kena makan ulam banyak2, senyum banyak2, gelak banyak2.....taknak pikir masalah yang banyak-banyak lagi tu dah

Gambar raya...daney, aku, Farhan n Nanad...sorang je takde sebab tak ikut balik raya.

Memang sama kan muka aku n Farhan?

Sunday, October 10, 2010

angka satu

Seronok betul tadi tengok perkahwinan 'wedding of the year" kat tv3.

10.10.10.
Tarikh binary yang memang cun untuk melangsungkan perkahwinan. Sana sini memang confirm ramai yang kawin..even rumah sebelah menyebelah pun ada gak...kot

10.10.10
Tarikh ni dah lepas dah..tapi tahun depan banyakkkk angka yang lagi cun. Ermm..... Mana satu tarikh yang aku nak pilih ni. Cewahh... berangan kejap..hehe.

Tarikh 1.1.11 kah?...10.1.11 kah? or....

11.11.11....ermm yang ni paling cun skali. *Berangan lagi*
Tadi dah bincang dah dengan housemate, tarikh 11.11.11 ni jatuh hari apa...rupanya hari jumaat.

Ermm..nak kena suruh bobby turunkan berat badan banyak-banyak ni. Rasanya boleh ke? 100kg?MUSTAHIL..20kg pun aku musykil..Ermm, kalo aku pun nak bagi turun 1kg pun payah dah apatah lg bobby yang duk serumah ngan mak ayah dia..Haiyaaa...Hari-hari dia makan sedap

Kesimpulannya tunggu lagi 5 tahun pun aku sanggup..tak kisahlah.tarapapa..
Kerjaya lebih penting kannnnn.......

jantung kaki..bukan jantung hati

Lama aku tak bercerita pasal kucing aku kat rumah Johor. Ermm...kucing je...xde kucing2 sebab tinggal sekor je ni hah.

Gambar diatas tu aku ambil dari facebook. Baik hati kan adik2 aku ni...dia tangkap gambar kucing yang tengah kekenyangan macam ular sawa yang baru telan sekor ayam ni, dia upload kat facebook last skali dia tag nama aku bubuh kat kucing ni.

Skali pandang muka kucing ni sebijik macam kucing betina. Dahlah seacuan macam mak dia...tapi hakikatnya ni kucing jantan. Sekali mengeow....haa...FAIL. Memeritkan telinga aku, even kalo dia dh berenti meow pn aku terngiang2 je bunyi dia meow. Nasib baik aku tak gila..

Setakat bunyi meow-meow 24jam aku bole terima lagi..tahap kesabaran tu masih kuat lagi. Apalah ada hal sangat kan...sumbat makan banyak2 senyaplah kucing tu nanti. Takpun bagi penampar sedas dua...hehe.kiddin.Penampar xpernah luku ada.

Masuk bab serius pulak. Ni memang serius serius.

Baru-baru ni kucing ni dah tunjuk kan belang dia (memang kucing belang-belang pun) tapi yang ni memang dah menguji tahap kesabaran aku gila-gila. Asal ada kucing jenis ni datang kat rumah je mesti kesimpulannya aku kena buang. Buang memang kena bagi tempat jauh2 sikit....luar dari kawasan kampung. Kalau boleh kampung sebelah-sebelah-sebelah-sebelah, biar dia tak jumpa jalan balik dah.

Ermm..nak tau apa kucing mangkuk ni buat?. Kucing ni berak dalam sinki.

Kucing yang makcik aku bela baik je tau. Kalo nak berak dia g cari lubang jamban, tapi kucing aku memang kurang asam dia pergi cari lubang sinki pulak. Sebelum2 ni memang dia takde wat hal camni. Tanah kamain banyak lagi ada kat halaman rumah, aku bukan ada jiran kiri kanan pun...belakang pun masih hutan lagi. Tapi kau tetap juga cari sinki! Ok, dua kali dia wat pelaburan kat sinki tu..memang kena bagi tutup itu sinki. Tapi...tempat lain pulak dia tujuuuuuuuuuuuuuuuu...Geramm tahap maksima ni.

Katil adik aku pulak dia g melabur. Ni memang nak kena bagi kaki sekali dua kali ni.

p/s: Sekarang memang dah rasa nak buang dah. Rasa je..tapi tak confirm lg..hehe

Saturday, October 9, 2010

Check

Malam ni dee dpt award dr amiey. Terima kasih amiey :D...memang dah lama dah tak dapat award dari sesapa. Tiba2 hari ni dapat pulak.

Sekarang ni tengah sibuk nak siapkan tesis projek. Harap dapat siapkan dalam masa sebulan ni...dah lama sangat rasanya buat research ni..sampaikan kawan2 semua asyik tanya bila nak abis master.

Jawapan aku...SIKIT JE LAGI...SIKIT JE LAGI. Pastu kawan aku ajuk balik aku cakap. "Sikit je..sikit je." ..haha. Apa taknya dorang semua dah beli rumah, kereta...aku je yang takde perkembangan dari dulu. Yang berkembang pun berat badan...susah nak turun dah sekarang.

Lagi satu sebab kenapa aku kena habiskan juga tesis dalam masa terdekat ni.....

ada orang buat spot check hari2.

Nak tahu siapa? AYAH ku yang tersayang...
Yang ni memang sebab kukuh kenapa aku sambung master..nak menyempurnakan hajat ayah aku.

Hari2 ayah kol aku skrg. Tiap2 kali kol mesti tanya
"Dila kat mana?"...."Siapkan tesis cepat2!"kalo bole dalam sebulan ni..
TENSI kannnnn.........DULU takde pun daddy nak kol hari2...adeh..Padan muka aku, asyik main2 je sape suruh.

Aku rasa dato' dgn ayah aku ni memang dah komplot nak suruh aku wat tesis betul2. Cuma sekarang bergantung pada aku je nak ke taknak abis cepat.

Friday, October 8, 2010

Rasa

Dah dapat merasa Hot pepper SCMcDeluxe tengah hari tadi.

Punyalah berbelah bagi nak makan kat mana tengah hari tadi, nak makan seoul garden ke or McD ke or KFC...akhirnya aku menang...hehe. Jenuh ajak bobby g makan mcD. Entah apsal pulak mamat tu taknak makan mcD hari ni, kalau sebelum ni bila aku ajak dia nak je. Bab2 makan memang tak pernah tolak punya, tak padan dengan perut yang dah wat operation.

Aku bukan peminat SCMD tapi kalo makanan baru mcD je mesti aku nak rasa.hehe.

Janji Bobby belanja, tu yang membuatkan kenikmatan makanan masuk ke tekak berkali2 ganda nikmatnya. Kalau GCB yang sebelum ni agak basah2 tapi yang ni pulak lain sikit. Daging ayam ni betul2 garing n pedas..rasa macam sate pun ada sebab macam ada rasa rempah2.

Sebelum pegi makan kat McD tu aku pergi kat kawasan main stage MP dimana ada booth vitagen kat situ.  Aku boring lagipun, nak shopping dah tak mampu dah nak shopping apa...jadi aku layankan je promoter vitagen ni.

Kat situ kita akan diberi penerangan tentang bagaimana sistem penghadaman manusia bermula dari makanan masuk ke mulut sampailah jadi tahi. Opss..jangan ada sesiapa pulak yg tengah mkn sambil baca. Nasib lah korang..

Tapi memang serius seronok sebab aku takde ambil biologi jadi macam2 perkataan baru dapat.

Sampaikan tahi ada 4 jenis pun dorang siap ajar lagi. Yang elok punya dia lembut2 je tapi kalau cair sangat and warna kuning tu tandanya kita terkena keracunan makanan dan perlu berjumpa doktor dengan segera. Jadi hati2 dengan makanan yang korang ambil.

Tadi semua skali ada 4 cikgu vitagen yang mengajar, start dari mulut, perut, usus kecil dan last skali usus besar.

Selesai tempoh pembelajaran yang penuh dengan lukisan yang berwarna warni macam kembali ke tadika, kita akan diuji pulak dengan soalan2 kuiz. Ada 5 soalan kuiz...kat sini aku nak bocorkan soalan dia..he2
sebabnya aku dapat jawap kelima2 jawapan sekaligus. Hadiahnya?...dapat melegakan tekak aku yang haus ketika tu.heh2.

Soalan pertama
Sistem penghadaman kita bermula dari apa? Fikir2..apa jawapan dia..
Mulut?
Perut?

Soalan kedua
Apa yang membantu sistem penghadaman semasa makanan masuk kemulut?

Soalan ketiga
Berapa panjang sistem usus kecil bagi orang dewasa?
55 kaki
1   kaki
22 kaki

Soalan keempat...alamak lupa pulak..sorry..hehe

Soalan kelima
Berapa banyak bakteria jahat yang boleh ada dalam usus besar kita?

ermm...soalan last ni yang aku ambil masa yang lama nak jawap..hentam je jawap tapi betul.heh

Baru sekarang ko nampak aku

Hari ni dalam lab tengah aku kusyuk2 buat kerja ada sorang budak ni tegur aku dengan cara pegang kerusi yang aku tengah duduk. Dia sentuh n say hi...macam 'touch n go' la senang cakap.......

Sekejap je pun dia masuk lab, pastu cepat2 kuar blk.  'dia' ni perempuan.

Aku kalo ada orang tego elok2 sudah semestinya aku tegur balik. Tapi makna kata kalo aku yang nak tegur dulu memang jgn haraplah lagi2 kalo tak kenal, bukan sebab sombong...tapi bertempat. Aku rasa perlu baru buat.

Budak ni memang aku kenal tapi takde baik or kenal rapat. Sebelum2 ni pun 'dia' xde nyee nak tegur2 or say hi. Buat aku macam tak wujud je. Kalo aku tegur pun dia wat cam malas layan je. Sakit hati je kan rasa. Jadi baik aku buat bodo je. Tak taulah mana salah aku kan. Aku cacat ke, buta ke gamaknyalah.

Tapi takpelah...tak kesah pun kalo orang taknak kawan ngn aku. Bukan mati pun. Aku punya problem lagiiiii banyak nak pikir, kalo susah pun bukan ada orang nak tolong even mak aku sendiri.

Tak rugi apa-apalah..

Apa yang penting sekarang aku kena siapkan tesis aku tu hah....banyak kena repair pn norasyikin oiii. Nanti kau taulah apa yg aku rasa sekarang.

Sebelum aku kena bambu ngan dato' baik aku bagi siap. Manalah tau kang dato' telefon bapak aku..ni sv aku cakap kat aku. Dia cakap macam ni terus aku cuak, lagi sikittt je nk nangis nasib baik sv aku stop ckp sampai situ je, sebab mmg xmustahil dato' tel bapak aku...huhu. Tu sebab aku taknak study kat uthm, cukuplah dulu aku satu sekolah ngan mak aku...serik dah. Bayangkan bila mak korang sendiri yang ajar korang dalam kelas...aku sungguh tak suka!!tak suka!

Thursday, October 7, 2010

While stocks last

The new black pepper spicy chicken mcDeluxe...
takde sape ke yang nak blanja aku? ohh Bobby.....kemari kau

Tuesday, October 5, 2010

RM1 only..esok!!!!

Jom makan burger king banyak2 sampai malam..
RM1
RM1
 ...iyeeee RM 1 je

Esok je boleh dapat tau...6.10.2010...

SERBU jom.....................

Monday, October 4, 2010

Kebahagiaan

"kamu terlalu sgt berdoa utk berjaya sehinggakan kamu terlupa berdoa utk bahagia"

Ayat kat atas ni sesuai sangat untuk aku. Recently banyak sangat dugaan dalam hidup aku ni.. 

macam2 rintangan aku hadapi masa buat master ni..lebih teruk berbanding masa buat degree dulu. Problem study jangan nak cite lah tu memang wajip dah, ditambah dengan family problem lagi, sampaikan aku susah nak percayakan institusi kekeluargaan dah.

Tak dinafikan hidup ni memang satu ujian...semoga aku tabah dan terus sabar menghadapi semuanya..dan setiap persoalan dan drama yang berlaku sebelum ni mesti ada jawapannya cuma belum tiba masanya untuk aku ketahui. Tapi sedikit demi sedikit aku dah tahu siapa yang benar dan siapa yang salah. Sesungguhnya aku pun tak layak nak jatuhkan hukuman...hanya Dia yang berhak memberikan balasannya baik didunia ataupun akhirat. Semoga orang itu akan sedar suatu hari nanti....................................................

Saat ini aku sangat sangat sangat dambakan kebahagiaan ketenangan dan kejayaan.  Bukan kekayaan yang aku mahukan serta kehendakkan seperti mana ada seorang insan itu. Kekayaan tidak boleh kekal. Kebaikan juga tidak kekal. Setiap insan boleh berubah dengan sekelip mata. Sedangkan pantai boleh berubah inikan pula manusia.

Tiada apa yang dapat memberikan kita jaminan untuk terus kekal didunia ini. Setiap yang hidup pasti akan mati..yang cantik tidak akan kekal molek..yang kaya dengan sekelip mati boleh musnah. Hanya padaNya tempat untuk berpaut. Apa yang penting sekarang aku perlu mentally positif.

Sarat rasanya kepala ni...nasib baik ada adik2 dan kawan2 untuk aku mengadu. Tulisan italic ni juga menandakan betapa payahnya nak tulis dan sebenarnya tak payahlah korang baca...hanya pikirkan ayat bold diatas tu je..korang bahagia ke?

 

Sunday, September 26, 2010

Persiapan sebelum viva

Walaupun viva dah lepas dah..tapi tak salahkan kalau aku nak kongsi pengalaman sebelum aku viva.

Tarikh viva aku dapat tau seminggu sebelum raya...ini telah menyebabkan jiwa raga aku pasrah untuk beraya dengan girangnya. Tapi raya tetap raya, balik kampumg tetapp balik kampung. Lama jugalah aku beraya kat banting, dari 8.10 (rabu)-then umat islam beraya hari jumaat sampai 13.10 (isnin). Padahal tarikh viva 23. so 14.10 tu juga aku rush balik ke melaka untuk prepare slide presentation. Sebab masa cuti raya memang aku tak sempat langsung nak prepare slide.

Kat sini nak ceritakan apa yang perlu ada dalam slide:

-Penting untuk ada tajuk, n make sure kita paham betul2 tajuk kita. Sebab kalau external examiner tak paham, dorang mesti akan tanya punyalah.
-Objective perlulah terang dan jelas. Kalau ada specification2 yg korang perlu meet...nyatakan.
-Arrangement dalam slide juga perlu sama macam korang buat tesis.
Takkan nak buat slide result dulu baru intro pulak kan...ok aku dah start nak membebel...
-Result yang korang dah dapat tu juga perlukan critical analysis. Macam mana dapat result macam tu, sebab apa,, bukti dari mana. Persoalan2 macam ni mesti dah ada dalam kepala ye. Nanti kalau masa QnA senang nak jawap.
-Beza antara projek korang dengan lain2 orang yg dah buat. Ni nak pastikan keaslian product.
-Future work..ni pun penting.

Persediaan mental dan spiritual:
-Pastikan dah practice present berulang2 kali supaya segala ucapan lancar dan tak tersekat. Main supervisor aku, Dato' dia suruh aku cuba present depan cermin, tapi sekadar depan monitor je aku buat...ngeh2.
-Buat solat Hajat sebanyak2 yang mungkin. Ni pun saranan dari Dato' juga. Minta Allah permudahkan segala urusan kita dan beri kejayaan yang cemerlang..chewaah. InsyaAllah. Yang ni memang aku buat...dan Alhamdulillah semuanya lancar je masa Viva. External n internal examiner termasuklah chairman semuanya baik2 belaka dan asyik buat lawak je sepanjang viva. Jadi tahap stress tu terus berubah jadi santai..hehe
-Lagi satu perkara yang aku selalu buat, baca yassin tiap2 malam lepas abis solat. Yang ni atas saranan my lovely "mak baru".

Kalau semuanya dah ready mesti korang boleh tidur lena punyalah macam aku. Lena gila tido sehari sebelum hari viva tu...hahaha.

Hari masa viva pulak:
-Pastikan flow utk slide dah ada tersimpan dalam kepala. Begitu juga dengan tesis. Mesti dah tau setiap benda alah tu korang letak kat chapter mana.
-Semasa examiner bertanyakan soalan...tumpukan perhatian dan dengar betul2 apa yang dia kehendaki. Jangan buat kerja lain dan mengelamun walaupun ada pakwe hensem dalam bilik tu....

Last aku nak ucap good luck tuk mereka yang nak hadapi viva ni. Entri ni atas pengalaman aku je..mungkin orang lain caranya berbeza bergantung kepada agama masing2.

Thursday, September 23, 2010

Syukran

Tarikh 23.9.2010, khamis. 

Sebenarnya selama tempoh belajar aku memang ngeri nak hadapi viva ni. Selalu pikir Viva ni susah nak lepas.
Tapi Alhamdulillah...satu rintangan dah berjaya dilepasi hari ni.
50% kejayaan dah dikecapi masih ada lagi 50% lagi yang perlu dikejar.

Sekarang tinggal nak baiki structure tesis je. Kalau rajin bolehlah habiskan cepat. Masalahnya aku ni rajinnnnn ke....

Perkara2 penting yang berlaku sebelum hari viva.
1)Yang ajaipnya:
Malam tadi aku dapat tidur dengan nyeyaknya sampaikan bobby kol pun tak sedar. Kalau compare dengan sebelum2 ni bila aku dah tahu ada presentation keesokan harinya mesti aku tak dapat tidur malam sebelum tu.
Maybe sebab aku dah kekenyangan makan kat medan...ditambah pulak hujan lebat malam tadi.

Yang peliknya:
Aku bole terjaga dengan tiba2 kul 4 pg mlm tadi.
tepat 4 pagi dengan takdenya mamai2. Segar je...Sebelum2 ni memang susah nak bangun pagi....

Yang bestnya:
Supervisor kol aku pagi2 tanya kat mana...to make sure aku dah bangun tido...hehehe.

Wednesday, September 15, 2010

Viva voce utem..bukan kereta viva

Tengah menghitung hari ni..dah tak lama je lagi.
Macam2 perasaan ada..berdebar2, takut. Tidur jangan cakap, memang tak lena punya.
Macam orang nak pergi berperang je cerita padahal nak ambil periksa VIVA je.
Tarikhnya telah pun ditetapkan. NEXT WEEK....huhu
Hari ni dah present depan co-supervisor, Jumaat ni present dengan Dato' pula..hopefully everything will be ok

Semoga segala urusanku dipermudahkan Allah..Amin..

Ibu dan ayah...doakan kejayaan anakmu ini.

Thursday, September 2, 2010

random

sebutan manja- dry apticot.

sebutan sebenar dry apricot.

Ngidam nak mkn benda ni masa bln pose. Beli coet je.. kat Econsave yang baru dibuka kat Alam Jaya.

Salah satu baju raya Farhan Aizuddin. 

Bum Equipment pilihan hati cik Dalila. Tiba kat kaunter,daddy yang bayarkan.hehe

To atuk n nenek...kami akan pulang beraya di Banting pada 7 september

Farhan tunjukkan 'dog' kat aku..

"Bukan dog la Farhan tapi rabbit"..

Memang besar betul arnab ni. Kalau kecil je mesti Farhan tak salah teka.

Washing machine. After sale price at rm9999. 

Siapalah yang beli agaknya. Dulu family pernah guna Electrolux washing machine yang siap dengan pengering sekali. Tapi pengering ciptaan tuhan juga yang terbaek!

Wednesday, September 1, 2010

Pening

Latest news from my supervisor..
 .
.

He said....."external examiner 'PENING' baca tesis kamu".

jadi aku pun turut pening bila dapat tau.
HUWAAA...macam mana ni?????. Adakah aku belum buat sehabis baik lagi.
HARAP PENING TU TAK BERPANJANGAN..dan masa viva nanti semua 'PENING' tu akan hilang..

then Dalila said to herself..."Dalila, kamu tak boleh nak main2 lagi pasni.."

tapi raya nanti banyak preparation nak buat...
.
.
.
aku nak buat conflakes madu tuk Bobby
aku nak buat kek coklat tuk Nanad
aku nak buat kek batik tuk Farhan
aku nak buat pensel box lagi tuk kawan2 Farhan...isk2..macam2..

Sunday, August 29, 2010

Kidnap

Mesti ramai yang baru selesai sahur kan. Pagi ni ada sedikit insiden yang ajaib. Semalam pergi bazar kami beli ayam n puyuh goreng berempah untuk berbuka. Tapi tak makan pun masa berbuka, jadi simpan tuk sahur.

Masa hidang tuk sahur, ayah tanya aku...mana ayam n puyuh.

Takde aku jawap. Kitorang tak makan tengah malam tadi. Ayah ada makan ke?makan xpelah...
Takde ayah kata.

Ermm...memang dah sah ni kerja cikTI ....kusss! Aku ingatkan selamat dah bila letak makanan kat ruang tamu sebab selalunya takde yang missing. Memang takde rezekila tu namanya. Aku siap teringat2 ayam n puyuh tu masa nak tido, ingatkan lehla makan time sahur. Patutlah malam tadi bunyi cik2 TI macam buat pesta je. Bising betul diorang malam tadi.

Lepas sahur baru perasan plastik oren bekas ayam tu ada kat lantai dapur. Nak makan pun pilih portttt tu! Haippp. Rasa nak cincang2 kepala sekor2.hahaha

Saturday, August 28, 2010

shopping khas buat Farhan

Kalau korang kan... antara mak dan ayah, mana satu yang akan korang pilih untuk pergi shopping? Mak ajak pergi shopping baju tapi dengan ayah pun boleh gak pergi shopping. Nak pergi dengan kedua2-duanya dah tak boleh dah. Takut aku  kuar tanduk pulak nanti.

Ermm kena pilih betul2 ni, kalau salah pilih merana n sakit jiwa nanti. Jadi, semalam lagi keputusan bulat2 telah dibuat untuk menolak pelawaan NK. NK ajak pergi shopping kat Melaka. Tapi kalau duk kat Johor buat apa nak membazir minyakkan pergi jauh2 semata nak shopping. Pergi dekat je sudah. Banyak mall ada kot..dekatttt je.

Hari ni si ayah telah menunaikan permintaan sianak bernama Farhan. Budak Kecik ni memang suka benor berjalan. Lagi2 pergi Batu Pahat Mall, nakkk sangat pergi BP mall tu, bukan ada benda best pun (macam aku jugalah kalo kat melaka, suka sangat g jj apsal ntah..kena pelaris kot)... tapi nak jalan2 xpela kan.

Bukan takat jalan2 je dak kecik tu hari ni, baju dapat, seluar dapat, selipar EDwin (lepas beli terus pakai sebab yang lama bukan dah nazak tapi dah tak muat. suruh pakai kasut taknak. Tak suka katanya), mainan kereta control yang boleh jalan kat dinding (yang ni belum cuba lagi, betul2 boleh kot, canggih betul alat mainan zaman sekarang ni) n controller ps2 untuk ganti yang dah rosak. "best giler"...ni ayat yang keluar dari mulut dak kecik tu. Aku? tak dapat apa2 la...sebab semua dah ada. Free gift dr libresse ajelah yang aku dapat...hehe.."Absorption is nothing wothout fit"

Sebelum balik rumah, kami sempat bertemu dengan bakal "mak baru" yang sempoi abis. Orang nya kecil n halus je macam aku..hoho. Ayat "mak baru" tu si kecik yang buat.

ambek nanad

Dah siap jahit dah semalam pencil case ko ni. Harap ko suka warna2 yang akak pilih ni. Warna striking yang ko nak ada warna kuning je. Tak banyak pilihan warna sangat jual kat kedai cina tu, apa yang ada sume akak rembat! janji murah...hahaha. Kawan2 farhan punya kecil sikit akak buat.

Disebabkan ko nak yang BESAR jadi akak buat yang besar tapi orang yang BESAR tu ko takleh ambik...haha.

                         tangan dak kecik "peace"....colourful kan? hidup mestilah kena warna warni

front/back


                                                                           back/ front
nanad yang rajin


yang ni pulak buat khas tuk kawan2 farhan..agak kecil. Sesuai untuk dak2 comel

Sunday, August 22, 2010

Kecewa

Hari ni masa otw lalu jj bukit tinggi, dapat tengok je jj tu. Kecewa aku nanad and Farhan (tak dapat pergi jj pun nak kecewa ngengada..huhu). Memang dah tau dah, kalau kitorang yang ajak pergi dulu sah2 tak dapatlahh..huhu. Lagipun ayahanda yang tercinta sakit perut sepanjang hari masa perjalanan pulang. Semuanya gara2 kerang masak rendang. Sebab adik2 aku ok je semua. Taktau sape yang beli kerang tu tapi memang beli kat bazar. Sebenarnya memang bahaya makan makanan yang dibeli kat bazar ramadhan ni. Silap2 boleh jupe telur lalat macam aku jupe semalam kat ikan keli masak sambal. Sabar jela, nasib baik aku nampak awal2 sebelum makan.

Dah alang2 lalu melaka kitorang singgah kat bazar ramadhan alor gajah. Diorang dah pindah ke tapak baru rupanya. Tapi berdekatan kat situ2 juga..bandar alor gajah. Macam2 ada tapi tempat utama yang dituju mestilah nasi kerabu orang kelantan. Kawan mak aku ade tolong wat2 jualan kat situ jadi dapatlah lauk lebih2 sikit..muahaha. Alhamdulillah rezeki. Sampai kat rumah ayer itam ngam2 masa untuk berbuka puasa.

Esok pulak aku kena balik melaka semula. Banyak kerja tertangguh..aduhhhh.

Saturday, August 21, 2010

Bocor

Minggu lepas tak update adalah kerana.
.
.
 banyak kerja pengemasan, pengecatan, penampalan dan pencacatan berlaku kat rumah simpang renggam. Serius aku pening tengok barang2 bersepah2 tiap2 hari sebab nak cat satu rumah, banyak brg2 yang kena kalih. Makin besar rumah makin banyak barang ada rupanya.

Rumah pun dah macam orang baru pindah masuk. Bercat baru, pintu baru, kabinet baru, susun atur kabinet ditempat baru, cuma orang yang kat dalam je orang lama dan tidak sedar diri dah tua...ahaks. Oleh itu wahai adinda2ku yang berada di puncak alam yang tidak dapat pulang ke kampung halaman disimpang renggam sila jangan marah, kecewa, gila or jadi pelupa dan SILA SUKA!!! bila tengok segala perubahan yang ada dan diolah oleh NK.

Walaupun satu rumah dah dicat warna kuning cuma bilik nanad je dinding tak bercat sebab hari tu baru je nanad cat, tapi kita kena berterima kasih kat abang Fuad and Abang Nahar sebab bulan2 pose ni diorang sanggup tolong si NK. Kalau diikutkan upah cat sepatutnya dua kali ganda dari harga sebenar, mana taknya dahlah rumah dah dua kali besar, barang dua kali ganda banyak. Dulu upah cat masa ada 3bilik tido je dah seribu.

to Nanad...abang Fuad kata ko sombong sebab lama tak datang rumah...haha. Last jupe masa kat renggam katanya sebab sultan johor datang.

Panjang betul entry aku, actually nak cite bumbung rumah kat simpang baru je abang Fuad tolong baiki sebab terdapat kebocoran disana sini dan tak dapat dibendung lagi. Kalau yang tengah tido nyeyak2 kompem boleh terjaga punyalah, bukan sebab bunyi hujan yang lebat tapi kebocoran yang lebat hinggap kat muka.

Tapiiiiiiiiiiiiiiii bukan atap rumah je yang bocor rupa2nya....keta kancil aku pon Bocor da....huhu. Nampaknya melayang duit aku bulan ni. Nak claim dengan daddy kalo dapat, sebab cheBob kata bukan murah tukar getah tu. Makan beratus gak. Nak kena kol perodua kat malim ni untuk wat appoiment. huhuhu....sadis betul keadaan kete bila air masuk dengan lajunya bila time hujan lebat. Nasib baik dapat tahu masa g ambil Farhan balik sekolah. Johor dah lah hujan lebat hari2. Melaka pulak tak tau apa cerita weather kat sana. Geng?

Friday, August 20, 2010

Update minggu lepas

Aktiviti balik kampung minggu lepas baru nak update hari ni. Esok aktiviti yang sama akan dibuat bezanya kali ni balik dengan nanad pulak, abang badang sila duduk diam2 kat puncak alam baca buku sampai lebam untuk  jawap exam!...hehe

Balik kampung banting ari tu memang seronok lagi2 time buka puasa beza betul kalau aku balik simpang renggam. Dulu best balik sebab ada maid,ayah n adik2..huhu. Sekarang ni siapa2 pun dah takde. Sikecik Farhan je. Paling penting kat banting aku Tak perlu kemas2, masak2, sapu2 lantai sampaikan basuh pinggan lepas makan pun tak perlu sebab malam tu makcik ajak pergi uptown Banting. Tapi aku tak mengharap or pikir nak beli barang2 best pun macam yang ada kat uptown danau kota.

Sampai je kat uptown banting memang betul xde benda menarik jual, tak ramai orang yang datang mahupun yang jual, tempat yang agak sempit, betul2 dekat dengan mcD....dan hasilnya nothing. Aku farhan n nawi takde membeli pun. Jadi masa otw nak balik ke johor semula, ayah sebut "jj bukit tinggi". Ayah bukan pelawa nak pergi pun, tapi dia tunggu green light dari kitorang barulah dia pergi tapi makna kata kalau kitorang yang ajak pergi dulu jangan haraplah big boss nak singgah. Pandang jelah jj tu sampai kenyang...huhu.

muka2 orang yang beriman yang berpuasa pada hari tersebut..tak mampu nak tersenyum walaupun ayahnya dah ajak pergi jj untuk shopping.

Pelik betul macam mana aku boleh lupa nak bawak baju lebih..lagi2 seluar jin boleh pulak aku tinggalkan. Jadi di bulan ramadhan yang mulia ni marilah kita pakai baju kurung bersama2 ye. Hari Ahad tu...jenuh pusing satu jj takde sorang pun aku jupe yang pakai baju kurung. Dahlah baju kurung aku tak bergosok. Dasar pemalas!...haha.

Inilah yang dikatakan Bapak Borek Anak Rintik.
Dahlah baju sama kaler, langkah pun nak sama gak.

Jom tengok dan beli kereta Naza baru. Boleh bawa pulang beraya nanti. Yang ni murah je boss kata, 90 ribu. Tapi tak beli pon..hoho






Si kecik berangan jadi driver. Selalu ajak kekandanya ajar dia bawak kereta.

Jangan haraplahhhh aku nak ajar!...hahaha

kecik2 umur 6 ke 5 tahun kau dah bawak kereta dari depan halaman rumah sampai lah sedikit lagi nak langgar rumah jiran depan. Orang lain bawak kereta kedepan tapi sikecik ni bawak kereta mengundur..nasib baik dua2 rumah xde buat tembok lagi n jalan time tu xde orang, kete, monyet or babi lalu (serius memang ada semua benda2 alah ni kat sekitar kawasan n pernah tengok babi n anak2 dia melintas).

Semua gara2 budak kecik ni ditinggalkan sendirian dalam kereta, NK tengah bersolek dan aku pulak yang tengah nak selamatkan baju dari hujan terpaksa berlari ke kereta yang tengah berundur dengan sendirinya...sikecik dalam kereta tu bukan tau apa2. Senyummmmmm je. Seronok lah tuuuuuuuu...haipppp. Berderauuu jantung aku tengok time tu.

Tapi maybe lagi 10 tahun akan datang dah tak heran kot kalau kita tengok budak2 sekolah rendah dah bawak kereta kat jalan, sedangkan sekarang ni pun budak darjah 4 dah pandai bawa motor sendiri. cuma aku je yang tak reti2 lagi.

Friday, August 13, 2010

orang nomad

Semalam hari khamis aku bertolak dari melaka balik rumah NK kat simpang renggam. Sampai2 depan rumah terkejut sebab tembok2 dinding2 semua cat kaler pink + kuning. Bila aku komen pasal cat dinding ke NK, NK kata cantikla tu, baru ceria.

dalam hatiii....Ha ah la kau memang ceria tapi aku tak ceria bila tengok, pening kepala adaaaa.

Cepat2 aku kol bobby cerita pasal tembok gate kaler pink + kuning. Bob kata

"Ok lah tu, macam tadika kemas"

Abang Fuad pula cakap

"eloklah tu rumah ni jadi tadika, cikgunya pun dah ada" (makluman bahawa NK memang cikgu kat simpang). Enough pasal cat2 ni, gambar tak perlu aku tunjuk kot...nanti ramai pulak dapat migrain.

Nak cerita time berbuka pulak. Baru2 ni NK sukaaa sangat beli ikan patin. Samada ikan patin ni favourite dia or NK beli sebab harganya yang sangat murah. sekilo baru 5 lebih kan. Ayah aku tak pernah nyee nak beli ikan patin, beli pun bila time aku ngidam nak makan je.

Maka waktu berbuka adalah ikan patin masak singgang, sambal udang n sayur goreng. Entah kenapa tiba2 sekarang ni tekak aku dah tak boleh nak terima ikan patin, lagi2 bila masak singgang. Dah naik menyampah tengok ikan patin...kesian ikan patin yang disalahkan padahal geram dengan NK sebab asyik beli ikan patin. Tapi nak buat macam mana kan telannnn jela. Syukur apa yang ada. Alhamdulillah.

Hari jumaat aku n farhan pergi rumah ayah aku kat tempat orang selalu cari pasu2. Nak berbuka dengan ayah pulak. Tapi ayah aku tak prepare makanan untuk kitorang rupanya, aku pulak malas nak berpusu2 pergi bazar ramadhan sebab hujan lebat kat simpang renggam hari ni. Pukul 10 malam baru ayah kuar rumah belikan makanan. Mintak nasi goreng je tapi dengan ikan siakap masak 3 rasa sekali ada.

Hari sabtu pulak ayah ajak kitorang balik kampung kat Banting. Jadinya esok berbuka puasa dengan atuk n nenek....sedara mara. Ahad balik ke Johor semula.

p/s: Memang betul kata Ina kat sinanad, "tua di perjalanan"

New door

Does anyone know roughly how much this door cost?

Total lebih kurang 13 pintu tengah ditukar kat rumah. Pintu ni beli second hand je tapi orang tu cas RM180 untuk sebuah pintu. Mahal je rasa...huhu.

Upah tukar pintu pak arab tu cas RM1800. Pak arab tu bos, pekerja dia 2 orang indo. Insiden yang menggeramkan aku dengan 2 orang indo ni... dorang curi hanphone Farhan masa Farhan takde kat rumah pergi sekolah. Kalau dah curi takkan dia nak ngaku pulak kan. Gerammm. Sebelum ni aku kamain baik lagi bancuh air oren untuk kau..kau buat adik aku sedih, jangan harap aku nak bagi air lagi...walaupun aku tau ko mesti tak puasa bulan puasa ni. Sebab sebelum2 ni memang dah ada pengalaman, upah orang time bulan puasa tengok dia sedap2 teguk air tengah2 hari buta. Sabar jela.

Thursday, August 12, 2010

i want to make more

Aktiviti waktu lapang...menjahit! Sebelum2 ni aku gian sangat nak jahit baju kurung sendiri. Dapatlah dalam 7 pasang baju kurung termasuk untuk baju adik aku skali sinanad. Bila rasa dah malas nak jahit baju kurung, maka kain2 untuk raya nanti hantar ke rumah orang saja untuk dijahit sebab butik memang kompem takkan terima dah. Mahal lagi satu isu, kalau hantar ke butik RM35 untuk baju kurung, kalau rumah orang pulak rm25. Siap pun cepat. Sekarang ni kalau aku nak hantar lagi pun kompem dia terima. Lepas seminggu dah boleh ambik.

Sekarang ni pulak aku gian nak buat pouch. Dah buat 10 unit dah untuk kawan2 Farhan yang buat tempahan. Seronok bila pouch tu dah siap. Farhan pun seronok bila kawan2 dia beli pouch tu. Kalau ada yang rasa nak buat pouch sendiri boleh tengok tutorial untuk buat pouch ni di [Sini] dan [Sini]

oppsss..ni bukan aku yang buat, tapi ni dari [Sini]

Guna kain cotton murah je...sila jangan ketawa ok. Masih ada kecacatan yang perlu diperbaiki disitu. Taknak beritahu. CheBob gelakkan aku bila aku tunjuk gambar ni ke dia sebab letak butang..siot je kan. Paksa dia suh buat kangg...kompem dia lari.

 Masih belum cukup kreatif lagi..

Semuanya aku nak letak bunga. Jadi yang berminat pun budak perempuan je..hehe. Farhan pun ada pouch warna merah tu tapi dia kata taknak bunga2. Ok farhan, akak tak letak bunga.

Yang ni pulak aku buat special untuk kegunaan sendiri. 

Dah pikir dah nak buat apa dengan ni. Buat simpan duit raya! haha...Dah tua-tua pun aku dapat duit raya lagi tau..cucu sulung kena dapat! tak kira. Kalau tak merajuk kangg.....mogok taknak balik kampung Banting sampai bila2. OVERRR...hehe



Tuesday, August 10, 2010

Gambar bon bon

Terasa lucah pulak blog aku bila tiba2 check keywords ada yang mencari carian gambar bontot awek.
Napelah sengal sangat, dah nak masuk bulan ramadhan dah pun. Bawak2 bertaubat.
Baik Makan mee rasa sop buntut ni lagi syokkk

Tapi mesti tak jupe pun gambar bontot awek kan...yang ada pun kat blog ni cuma gambar bobby, perut bobby n kaki bobby..suka?...

Keywords pijak-pijak pun ada...nak pijak muka meh sini nak suruh bobby tolong buatkan pun boleyyyyy...hahaha

Ada juga yang nak cari kereta kancil murah..maybe sebagai persediaan manalah tahu minyak naik lagi kan. Sebab rasanya memang takkan turun-turun dah. Jadi gunalah kancil, guna minyak memang save.

Kalau nak beli kereta aku sarankan pergi ke blog http://sukakereta.blogspot.com/
macam2 jenis kenderaan ada. terbaru sekali kereta estima...tiba2 terkenang kereta estima keluarga yang terpaksa di let go. Takpelah..rumah lagi penting dari kereta kan.

Jadi nampaknya balik raya nanti terpaksalah kami adik beradik berimpit-himpit macam sardin dalam kereta. Bawak barang balik kampung bukan sikit tapi macam nak pindah rumah je..huhu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...